Zatiahnuté
18°
Bratislava
Cyprián
27.9.2024
Záplavy a teplo spôsobili inváziu komárov: Bratislava zasahuje postrekmi
Zdielať na

Záplavy a teplo spôsobili inváziu komárov: Bratislava zasahuje postrekmi

BRATISLAVA / Po prvý raz sa proti komárom v Bratislave zasahovalo už aj v septembri. Teplé počasie po nedávnych záplavách a povodniach je pre tento nepríjemný hmyz ideálne na množenie. Odborníci už hovoria o miliardách komárov a preto je nutný postrek zo vzduchu.

Larvy povodňových komárov

"Do konca tohto týždňa je reálne čas s tým niečo spraviť, potom už nie," informoval vedúci referátu veterinárnej starostlivosti a dezinsekcie magistrát Bratislavy Michal Stano. Larvy povodňových komárov, pre ktoré je larvicíd BTI určený, sa totiž začali vyvíjať už vtedy, keď sa na niektoré miesta pre záplavy a povodne, najmä v Bratislave a okolí, ešte nedalo dostať. Pritom je ale snaha postrek aplikovať čo najskôr. "To znamená hneď, ako sa larvy začnú liahnuť, pretože BTI je účinné najmä na najnižšie štádiá. Tam je efektivita viac ako 90 percent," vysvetlila Viktória Čabanová z Virologického ústavu Biomedicínskeho centra SAV.

Urobili a robia sa desiatky monitoringu

"V zásade sa snažíme mať prehľad. Na zhruba týždennej báze o celom území v Bratislave," pokračoval Stano. Ošetriť by sa malo 113 hektárov iba v Devínskej Novej Vsi. Ide o pomerne veľké územie, ale povodňoví komáre sú veľmi dobrí letci. Za noc zvládnu aj päť kilometrov, počas života aj päťdesiat. Územie, kde by sa mohli premnožiť, je na základe predchádzajúcich dní veľmi ľahké identifikovať. "Devínska Nová Ves, Devín, Petržalka, Rusovce, Jarovce," dodal Stano.

S pomocou helikoptéry, ktorá pomáhala aj neďaleko Budapešti, pri povodniach, rozprášili približne dve tony larvicídu BTI. "Jedná sa o plne automatický systém. Je to precízne dávkovanie a de facto my za takú hodinu dokážeme spraviť aj 100 hektárov," povedal výkonný riaditeľ Detonics S.A. Ján Fehér.

Pozemné chrliče, drony či člny

Mesto Bratislava využilo pri zásahoch proti povodňových komárom aj pozemné chrliče, drony či člny. Pomôcť môžu však aj ľudia, a to ak pri svojich domoch budú vylievať stojacu vodu z nádob či sudov, kde by sa taktiež komáre mohli množiť. "V Bratislave máme viacero rozsiahlych území, ktoré sa nachádzajú v piatom stupni ochrany, či už je to napríklad Pečniansky les v Petržalke, alebo je to ostrov Sihoť, ale aj mnohé ďalšie, kde nemôžeme zasahovať ani biologickým larvicídom BTI a už vonkoncom nie chemickými postrekmi, čiže s nejakým počtom komárov určite počítať treba," informoval hovorca magistrátu hlavného mesta Slovenskej republiky Bratislavy Peter Bubla.

Postrek na konci septembra

Účinnosť postreku sa prejavuje už po niekoľkých hodinách. Či bol úspešný, to ukáže nasledujúci deň. Čo na tom dnešnom bolo výnimočné je fakt, že sa robil na konci septembra, a to nebýva zvykom. "Za môjho účinkovania nie a v predchádzajúcich obdobiach tiež mám pocit, že až v septembri sa nedejú tieto veci," uzavrel Stano. "V zahraničí to nie je výnimkou, aby sa aplikovalo aj v takomto ročnom období, zvlášť keď teploty sú vyhovujúce na vývin lariev," vysvetlila Čabanová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy