Zatiahnuté
18°
Bratislava
Cyprián
27.9.2024
Nová DPH ohrozuje podnikateľov. Hovoria o likvidačných dopadoch na cestovný ruch
Zdielať na

Nová DPH ohrozuje podnikateľov. Hovoria o likvidačných dopadoch na cestovný ruch

VYSOKÉ TATRY / Novú sadzbu dane z pridanej hodnoty kritizujú aj podnikatelia v cestovnom ruchu vo Vysokých Tatrách. Mnohí pri kalkulácii nového cenníka za svoje služby hovoria o likvidácii svojich penziónov, či hotelov. Považujú to dokonca za smrtiacu ranu pre slovenský cestovný ruch.

"Naposledy sme tu takto stáli ešte počas covidu," povedala výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Vysoké Tatry Lucia Blašková. V stredu 25. septembra boli našťastie všetci tí, ktorí na tlačovku prišli, zdraví, ale absolútne znepokojení plánovanou 23 percentnou DPH na ubytovanie, ktorej tu nepovie nikto inak ako likvidačná. Tatranskí podnikatelia sa vo Vysokých Tatrách postavili nielen za pultík, ale symbolicky aj pred budovu, ktorá patrí Úradu vlády Slovenskej republiky.

​Koľko platia za ubytovanie hostia v tejto vládnej vile, nevedno, ale v Tatrách majú strach zo zdražovania, ktoré vyženie turistov za hranice. "Izba stojí 100 eur na noc pre 2 osoby, a ak by sa schválila tá 23 percentná DPH, tak cena by určite stúpla na nejakých 115 eur," opísal tatranský hotelier Michal Repčák. A hoci by mohli byť tatranské reštaurácie spokojné, tam je plánované DPH na úrovni 5 percent, nie je tomu tak. Laicky povedané, cena bryndzových halušiek sa možno nezvýši, ale nebude ich mať kto jesť. "Sme silno previazaní, či už s lanovkami, rôznymi atrakciami, hotelmi atď. Čiže keď nebudú ľudia v hoteloch, nebudú ani u nás," povedal majiteľ reštaurácie v Tatrách Daniel Jakubčák.

​O smrtiacom kokteily pre slovenský turizmus hovoria aj mnohí prevádzkovatelia lyžiarskych stredísk. "Poliaci majú 8 percent DPH. My máme dnes 10 percent. Ja si fakt neviem predstaviť, že by sme mali fungovať s Poliakmi 8 verzus 23," vysvetlil hotelier a majiteľ lyžiarskych vlekov Jaroslav Strachan. Ani pre domácich a pre zahraničných turistov nebudú Vysoké Tatry či Liptov zaujímavé práve kvôli cenovému rozdielu. "My ako organizácia by sme zrejme už len tlačili kalendáre a čakali na turistov. Respektíve ich ťahali z ulice za ruku do hotelov. A to určite nechceme," dodala Blašková. "Porastie nám šedá ekonomika a zníži sa nám aj návštevnosť z Vysokých Tatier," povedala manažérka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Liptov Katarína Šarafínová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy