Oblačno
18°
Bratislava
Cyprián
27.9.2024
Zvýšená DPH na knihy bude likvidačná, tvrdí vyše 140 slovenských autorov
Zdielať na

Zvýšená DPH na knihy bude likvidačná, tvrdí vyše 140 slovenských autorov

SLOVENSKO / Zvýšená daň z pridanej hodnoty (DPH) na knihy bude mať likvidačný efekt na slovenských spisovateľov. Upozornilo na to vyše 140 autorov a autoriek, podpísaných pod výzvou iniciatívy Zachráň knihu. S argumentmi i so žiadosťou o prehodnotenie navrhovaného opatrenia v konsolidačnom balíčku sa v otvorenom liste obrátili na predsedu vlády SR Roberta Fica (Smer-SD), ministra financií SR Ladislava Kamenického (Smer-SD) a ministerku kultúry SR Martinu Šimkovičovú (nominantka SNS).

Spisovatelia nespochybňujú zmysel a potrebu konsolidácie verejných financií, upozorňujú však na dôsledky, ktoré nastanú v prípade, že súčasťou opatrení bude aj nárast DPH na knihy z 10 na 23 percent. Okrem obavy z extrémneho nárastu nelegálneho šírenia e-kníh očakávajú aj stratu záujmu o knihy v slovenčine. "Keďže Česká republika má na knihy nulovú DPH, tak slovenský čitateľ začne na internete nakupovať v českých kníhkupectvách prekladovú literatúru, ktorá bude omnoho lacnejšia," vysvetľuje iniciatíva.

Pripomína tiež, že mladší čitatelia dávajú už v súčasnosti často prednosť lacnejšej zahraničnej literatúre v anglickom jazyku, pričom ďalším zdražovaním kníh sa tento trend u nich len prehĺbi. "Ak sa stratí záujem o slovenské knihy, stratí sa záujem vydavateľov takéto knihy vydávať," varujú spisovatelia. "Rozvoj národnej jazykovej identity a kultúry sa ocitne na vedľajšej koľaji," dodávajú.

Autori sa obracajú na ministerku kultúry

Obracajú sa v tomto kontexte priamo na ministerku kultúry a jej ambície podporovať a presadzovať slovenskú kultúru. "Toto je ten najsprávnejší moment, keď to môžete urobiť. Aj my sme slovenská kultúra, aj my sme slovenské umenie," upozorňujú. "O niektorých z nás sa už teraz učia žiaci na školách na hodinách literatúry. Ak chceme, aby sa aj ďalšie generácie mohli učiť o slovenských autoroch, pomôžte nám, aby sme mohli ďalej písať," vyzýva iniciatíva Zachráň knihu.

Vyjadrila zároveň nádej, že i spomenuté argumenty v otvorenom liste pomôžu revidovať navrhované opatrenie, ktoré už schválila vláda. Obavy z dôsledkov zvýšenia DPH na knihy v predchádzajúcich dňoch artikulovali aj zástupcovia vydavateľov a kníhkupectiev.

Súčasťou konsolidácie verejných financií má byť i zvýšenie základnej sadzby DPH na 23 percent, pričom toto zvýšenie sa má týkať aj kníh. Sadzba DPH na učebnice má, naopak, klesnúť z desiatich na päť percent. Návrh konsolidačného balíčka schválila minulú stredu (18. 9.) vláda. Predseda vlády SR Fico po utorkovom (24. 9.) stretnutí s lídrami opozičných strán na tému konsolidácie pripustil ešte možné menšie zásahy do schváleného návrhu i to, že by sa úprava mohla týkať práve kníh. O konsolidačnom balíčku začal vo štvrtok rokovať parlament.

Opozičná SaS navrhuje zníženie DPH na knihy na 5 percent

Daň z pridanej hodnoty (DPH) na knihy by sa mala znížiť na 5 percent. Navrhujú to poslanci opozičnej SaS. Zároveň kritizujú zámer vlády zvýšiť zdanenie kníh od budúceho roka ich zaradením pod 23 percent sadzbu DPH. Už v súčasnosti je čitateľská gramotnosť slovenských detí na úrovni rozvojových krajín a sme na tom najhoršie v regióne, upozornila poslankyňa Vladimíra Marcinková (SaS). Bohaté a úspešné krajiny si pritom podľa nej súvislosť medzi čítaním a úspechom dobre uvedomujú, aj preto daňové zaťaženie na knihy tlačia na minimum a investujú peniaze do verejných knižníc či podporných čitateľských programov.

"Krajiny, ktoré sa chcú takýmito bohatými a úspešnými stať, tento trend kopírujú. Čo robí naša vláda? Presný opak. Snaží sa zvýšiť daňové zaťaženie na knihy a spraviť ich ešte menej dostupnými," vyhlásila. Čitateľská gramotnosť ide podľa nej ruka v ruke s úrovňou demokracie aj ekonomickej prosperity v krajine. Poslanec Marián Viskupič (SaS) upozornil, že knihy na Slovensku v uplynulých rokoch zdraželi aj kvôli vysokej inflácii a vyššia DPH by ich ceny ďalej zvýšila. Pritom už aj aktuálna sadzba 10 percent je podľa neho druhá najvyššia z okolitých krajín. "V SaS si myslíme, že jednoznačne treba DPH na knihy znižovať, nie zvyšovať," zdôraznil s tým, že nižšia daň na knihy pomôže aj ekonomike celého tohto odvetvia.

Príslušný návrh už predložili poslanci SaS do NR SR a zaradený by mal byť na nasledujúcu schôdzu parlamentu. Vzhľadom na to, že už na aktuálnej schôdzi sa začalo rokovať o konsolidačnom balíku, ktorý obsahuje aj zmeny v DPH, Viskupič avizoval, že k nemu predložia vlastný pozmeňujúci návrh.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy