Oblačno
18°
Bratislava
Cyprián
27.9.2024
Prvý prípad vtáčej chrípky: Labute sa nakazili už pred príchodom zimy
Zdielať na

Prvý prípad vtáčej chrípky: Labute sa nakazili už pred príchodom zimy

LIPOVÉ / V obci pri Komárne sa potvrdil prvý prípad vtáčej chrípky v nadchádzajúcej zimnej sezóne. Aj napriek tomu, že zima ešte nezačala a labute u ktorých sa vírus potvrdil, neboli vysilené zimou a nedostatkom potravy. Okresní veterinári zabezpečili všetky opatrenia na zabráneniu šírenia nákazy.

​U uhynutých labutí na kanáli v strede obce Lipové potvrdili vtáčiu chrípku

"Taká rarita, že ich bolo 7 mláďatiek. Veľmi sme sa tešili, že aký tu máme prírastok, a zrazu som zistila úhyn labutí. Tak som to nahlásila na veterinárnu správu," povedala starostka obce Lipové Dáša Kovácsová. Z 9 člennej rodinky zostali na kanáli dve: jedna úplne apatická a druhá nehybná. "Bola dokázaná prítomnosť vírusu aviárnej influenzy. Jedná sa o vysoko patogénnu formu H5NN N1. Bohužiaľ môže prejsť aj na človeka," informoval vedúci odboru zdravia zvierat, Regionálna veterinárna a potravinová správa Komárno MVDr. Viktor Cséry.

Na Slovensku ide o prvý prípad výskytu vtáčej chrípky na jeseň

Väčšinou vírus napáda zimou oslabené jedince so zlou imunitou. Obyvatelia Lipového dostali do schránok letáky s nariadeniami veterinárnej správy, informácie dostali aj cez obecný rozhlas. "Niektorí stále chovajú aj sliepky, kačice a morky. Samozrejme, pýtali sa ľudia, že čo ako, čo budeme robiť, či to treba všetko vyzabíjať. Hovorím nie, netreba sa obávať, momentálne spisujeme chovy, koľko kto má," dodala Kovácsová.

Dôležité je zamedziť kontaktu hydiny s voľne žijúcimi vtákmi

"Keby aj chytia nejakú chorobu, tak čo tých 10 sliepok zdochne. Tých vajíčok nie je bohvie koľko, ale tak predsa, čo sa doma vyliahne je domáce. Ja sa nebojím, vtáčia chrípka nás hádam nechytí," povedal obyvateľ obce Lipové František Mišák. "Je to s manipuláciou pri hydine, alebo produktami z hydiny, aj trus samozrejme," opísal Cséry. Potrebné je sledovať stav hydiny, nielen úhyn, pokles znášky či príjem potravy. Zmeny je potrebné hlásiť na veterinárnu správu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy