Oblačno
18°
Bratislava
Cyprián
27.9.2024
Konsolidačný balík: DPH na ubytovacie služby a knihy klesne na 5 percent
Zdielať na

Konsolidačný balík: DPH na ubytovacie služby a knihy klesne na 5 percent

BRATISLAVA / Rokovanie o konsolidačnom balíku sa začalo a hneď sa hovorí o prvých zmenách. Niečo sme už naznačili - teraz si to povieme detailnejšie. Prvé avizované zmeny sa týkajú dvoch odvetví, ktoré spôsobili veľkú debatu už pri predstavení vládnych opatrení - ide o ubytovacie služby a knihy. Obe majú v súčasnosti desaťpercentnú DPH, kabinet Roberta Fica ich chcel posunúť do nového základu - teda 23 percent. Prišla však kritika a koalícia ustúpila - sadzba nakoniec bude ešte nižšia ako doteraz, a to na úrovni piatich percent.

Začneme veľmi zlou metaforou - tak, ako voda pred tlačovkou zachránila ministra Keketiho, zmena oznámená na nej spasila cestovný ruch. Teda, to hovoria jeho zástupcovia. Vraj udrží až 15-tisíc pracovných miest. "Sektor cestovného ruchu naďalej ostáva konkurencieschopným," povedal viceprezident zväzu cestovného ruchu Roman Berkes. "Sme veľmi radi, že náš hlas bol vypočutý," opísal generálny manažér asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska Martin Novotný.

"Dostali na oltár politický niečo, čo je porovnateľné len v Maďarsku," vyjadril sa podpredseda Národnej rady Slovenskej republiky a predseda strany Andrej Danko (SNS). Ten to vníma ako veľké víťazstvo tohto ministerstva, ktoré si sám presadil. A už teraz avizuje, že v prípade nesúhlasu koaličných partnerov nastane problém. To sa však podľa našich informácií nestane. Dokonca ani z druhého brehu parlamentných vôd nepočuť výhrady. "Ja som rád, že teda toto sa podarilo," povedal podpredseda finančného výboru Národnej rady Slovenskej republiky Marián Viskupič (SAS).

​Koaliční predstavitelia ustúpili aj pri druhej pomerne kontroverznej veci. Dá sa povedať, že boli koniec koncov "Odsúdení na dohodu". Knihy majú podobný príbeh ako ubytovanie - momentálne sú na desiatich percentách, mali ísť na 23, no nakoniec to bude päť. Navyše sa s nimi zvezú aj časopisy či denná tlač. "Koalícia vyhovela presne tomu, čo sme chceli a určite je to správne," dodal Viskupič.

"Toto je pre mňa z kategórie brepty ministra financií. Asi k tejto epizóde vôbec ani nemalo dôjsť," vyjadril sa poslanec Národnej rady Slovenskej republiky Štefan Kišš (PS). "Ja som urobil zo svojej pozície všetko pre to, aby sa nikto nemohol vyhovárať na Kamenického, že nechce vzdelaných ľudí na Slovensku," objasnil minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD).

Samozrejme, otvára to dve otázky - o koľko peňazí tým konsolidačný balík príde a ako to chce vláda vyrovnať. Odpoveď máme zatiaľ iba jednu. "Dokopy ten balík je okolo 200 miliónov eur," povedal predseda finančného výboru Národnej rady Slovenskej republiky Ján Blcháč (Hlas-SD). "Koľko vypadne ma nezaujíma. Tieto peniaze budú zarobené a čísla vám dodá minister Kamenický," dodal Danko. "Tú kompenzáciu, to sa musíte spýtať pána ministra," dodal Blcháč.

Ten sa však po hodine otázok pred našu kameru nepostavil, tlačový odbor rezortu financií na mail neodpísal. "Je v tom chaos. My sme vyzvali ministra, premiéra, nech predstavia finálnu verziu konsolidácie, zjavne stále finálna nie je," dodal Kišš. Upravenú daň na ubytovanie a knihy do národnej rady prinesú pozmeňovákmi, ďalšie zmeny zatiaľ - aspoň podľa toho, čo nám poslanci povedali mimo kamery - v pláne nie sú.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy