Zatiahnuté
18°
Bratislava
Cyprián
27.9.2024
EÚ odhlasovala zmenu ochrany vlka. Čo to znamená pre Slovensko?
Zdielať na

EÚ odhlasovala zmenu ochrany vlka. Čo to znamená pre Slovensko?

BRATISLAVA / Otvorili sa dvere k odstrelu vlka? Členské štáty Európskej únie totiž v týchto dňoch odhlasovali zníženie jeho ochrany. Zmizlo jedno slovíčko. Po zmene by už vlk nebol „prísne chránený“, ale „chránený“. Zatiaľ čo jedni hovoria, že je to krok späť pre európsku ochranu prírody, podľa aktivistov sa pre Slovensko nezmení nič, keďže u nás tento stav platí už 30 rokov.

"EÚ zistila, že na Slovensku platí nejaký právny stav a odhlasovali to pre celú Európu. Sme vzorom," hovorí  Juraj Lukáč z lesoochranárskeho zoskupenia VLK.

Výnimka už pri vstupe do EÚ

Znie to vtipne, no nie je. Slovensko si už pri vstupe do uplatnilo pre vlkov výnimku. Prísna ochrana nebola ani smernicou o biotopoch a ani Bernským dohovorom zabezpečená. Preto sa mohli pred rokom 2021 vlky kvótovo loviť.

"Väčšina krajín EÚ dnes schválila pozíciu na oslabenie ochrany vlka dravého," uviedol europoslanec Michal Wiezik z Progresívneho Slovenska.

"Slovensko dnes v Bruseli hlasovalo za návrh na úpravu ochrany vlka dravého tak, aby bola zabezpečená nielen ochrana tejto šelmy, ale aj ochrana majetku ľudí, ktorí žijú na vidieku," uviedlo ministerstvo hospodárstva vo svojom stanovisku.

Na prvý pohľad je to zmena jedného slovíčka

Štatút vlka sa zmení z prísne chráneného na chráneného. "Toto je podľa mňa krok späť pre európsku ochranu prírody a môže mať ešte vážne dôsledky týkajúce sa aj iných chránených druhov," dodáva Wiezik.

​Išlo by napríklad aj o bobry, vydry, medveďa, rysa a ďalšie chránené živočíchy. Vyškrtnutie tohto jedného slova bude znamenať, že regionálne úrady budú môcť oveľa slobodnejšie rozhodovať o love vlkov. Dôvodom na zmenu majú byť škody na hospodárskych zvieratách. "Zatiaľ benefity, ktoré nám prináša život s vlkom, sú podstatne väčšie ako škody, ktoré pácha na hospodárskych zvieratách," ozrejmuje Lukáč.

Stanovisko Tomáša Tarabu

"Mám za to, že aj vďaka iniciatíve Slovenska sa hlasovanie skončilo pozitívne. Rovnako tak pozitívne vnímam, že zostala do budúcnosti otvorená definícia voľne žijúcich živočíchov, do ktorej sa Slovensko bude snažiť zaradiť aj medveďa," uviedol minister Tomáš Taraba.

Európska komisia zníženie ochrany vlka dravého navrhla koncom minulého roka po tom, ako ju k tomu vyzvali členské štáty, vrátane Slovenska. Poľovníci možnú zmenu uvítali. "Tá vlčia zver bola bez zábran, to pastieri videli na poli – vbehnú medzi stádo a trhajú hlava nehlava," povedal poľovník Miroslav Turok.

TV JOJ požiadala o stanovisko aj samotné ministerstvo

O stanovisko sme požiadali aj ministerstvo životného prostredia, do uzávierky vysielania sa nám odpoveď nepodarilo získať. Čo sa teda znížením jeho ochrany zmení u nás?

"Vtipné je to, že celá EÚ bude mať po novom Bernský dohovor ktorý platí na Slovensku už 30 rokov. To znamená, že pre Slovensko sa vo veci vlka nemení nič," dodáva Lukáč.

Ochranári sa obávajú, že dnešná pozícia umožní zmenu smernice o biotopoch a to tak, že by v budúcnosti mohlo dôjsť aj k regulačnému odstrelu. Ministerstvo životného prostredia už prehodnocuje legislatívnu zmenu. Tá by mala spočívať v preradení vlka dravého do zoznamu vybraných druhov živočíchov, čím by bol opätovne obnovený jeho lov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy