Polojasno
18°
Bratislava
Václav
28.9.2024
Dobré správy z pumpy: Tankujeme najlacnejšie za viac ako dva roky
Zdielať na

Dobré správy z pumpy: Tankujeme najlacnejšie za viac ako dva roky

BRATISLAVA / Tankujeme najlacnejšie za viac ako dva a pol roka. Ceny pohonných hmôt dosiahli uplynulý týždeň nevídane nízku úroveň. Benzín si minimum udržal, nafta ešte o niečo klesla. Podľa prognóz by po ťažkých časoch pre motoristov malo prísť obdobie stability.

​Sumy sú až o osemnásť percent nižšie ako pred rokom

"Celkovo sme za pohonné hmoty platili o trinásť až osemnásť percent nižšie sumy ako pred rokom," informovala hovorkyňa Štatistického úradu SR Jana Morháčová. Päťdesiat litrov benzínu 95 dnes natankujeme o dvanásť eur lacnejšie ako vlani v septembri. A pri nafte je to dokonca pätnásť eur.

"Osemdesiat voľačo bolo vtedy a teraz je 67, takže áno. 1,4? To je celkom dobré," uviedol jeden z návštevníkov pumpy. "Som z Maďarska, z Gyoru. Je to pre nás nová informácia, keď sa budeme vracať domov, oplatí sa nám natankovať," pridal sa ďalší z nich. "Je to minimálne, lebo to je pár centov na liter. Ale aj päť eur sa počíta," povedal návštevník pumpy. "Ostatné ceny išli hore, takže ani to človek nevšimne, že by ostalo viac peňazí. Čiže z toho rozdielu asi nepôjdem na dovolenku," dodal ďalší z nich.

TV JOJ

TV JOJ

Sumy na rôznych čerpačkách sa nelíšia

Sumy na rôznych čerpacích staniciach sa podľa toho, čo sme videli, veľmi nelíšia. Benzín pod 1,5 , nafta za 1,4 "Nižšie ceny ako v súčasnosti boli naposledy pri lacnejšom benzíne a pri nafte v januári 2022," uviedla Morháčová. Analytik poukazuje na základnú ekonomiku. Slabší dopyt v kľúčových oblastiach a vyššia trhová ponuka znamenajú, že hodnota ropy vykázala pokles. "Sa pretavil aj do cien pohonných hmôt na burzách a na konci dňa aj do cien, ktoré vidíme na čerpacích staniciach," priblížil šéfredaktor Energie-portal.sk Radovan Potočár.

Analytik nepredpokladá nárast cien

Žiadne čierne scenáre za horizontom nevidí. "Hoci sa zastavilo zlacňovanie cien pohonných hmôt na slovenských čerpačkách, nepredpokladám, že by v najbližšom období malo dôjsť k zdražovaniu," dodal Potočár. A tak po viacerých kolísavých rokoch budeme môcť pištole odkladať s o niečo lepšou náladou.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy