Oblačno
19°
Bratislava
Václav
28.9.2024
Povodne spôsobili obrovské škody: Zničené cesty, mosty a tisícové škody u rybárov
Zdielať na

Povodne spôsobili obrovské škody: Zničené cesty, mosty a tisícové škody u rybárov

SLOVENSKO / Stále majú na domoch a v pivniciach čiary, pokiaľ ich zaliala voda. Mnohí ich ešte dlho budú sušiť. Ďalší sa do svojich obydlí stále nemôžu nasťahovať. Obce sa boja o podmyté mosty, mnohé ulice vyzerajú ako po bombardovaní. Ani dva týždne po povodniach a záplavách sa nedostavil pocit úľavy. Naši kolegovia sa dnes boli pozrieť na to ako to vyzerá v Marianke, Borinke, u rybárov v Stupave a včelára v Devínskej Novej Vsi.

Voda valiaca sa v Marianke ako Niagara totiž podmyla či skôr zobrala celý breh, na ktorom stoja. Marianka bude musieť dať skontrolovať statiku všetkých mostov, už teraz sa obáva koľko bude musieť pripočítať k doteraz vyčísleným škodám. "Sme na sume okolo dva a pol až tri milióny euro," povedal vicestarosta obce Mariánka Mário Bubnič. Otázkou je koľko bude stáť najviac zničenej Potočnej ulice, ktorú potok rozbil zvrchu a aj zospodu, keďže upchaté betónové potrubia to nevydržali.

Hadíc už ubudlo, ale upratovať sa po povodni neprestalo. "V pivnici bolo viac ako dva a pol metra vody. Po dvoch týždňoch stále upratujeme, pivnica je vyčerpaná, ale celkom suchá ešte nie je. Tie priame škody budú v tisícoch, ale následne rekonštrukčné práce, to budú už trochu vyššie položky," priblížil obyvateľ Borinky Kamil. Pred ich domom stál meter vody jeden deň. Inde sa voda do pivníc naliala z okolitých svahov

Niekde asfalt vyhrýzla, ďalšie časti vymyla tak, že sa tadiaľ nedá prejsť "Stále ešte objavujeme niekde porušené mosty. Plus mínus ja som povedal, že asi aj sto tisíc tam môže byť," odhadol starosta obce Borinka Miroslav Paulen.

Most bude problém aj pre rybárov v Stupave

Po tom čo opadla voda sa v plnej nahote ukázalo, že je úplne zničený. "Musí sa zvaliť a musí sa stavať nový. Okrem toho sú zabahnené rybníky, takže sú nepoužiteľné," uviedol majiteľ rybárstva Andrej Horváth. Počas povodne im veľa rýb voda zobrala. Pri odhade škody si aj tu ťažko povzdychli. "Bude to v stotisícoch. Potrebujeme navážať ryby na vianočný predaj a kvôli nepojazdnému mostu sem nedokáže prejsť ani osobné auto," pokračoval Horváth.

Pre včelára z Devínskej Novej Vsi to dopadlo z jednej časti dobre. Na mede škody neutrpel

Pohromu priniesol potok, ešte doteraz je na dome či v už poupratovanom sklade vidieť, pokiaľ voda siahala. "Nejakých 20 rodín sme vynosili do maštale, ale bohužiaľ tie, ktoré boli vpredu , trošku nižšie, tak tie boli zatopené. Včielky bohužiaľ neprežili," osvetlil včelár Dušan Dedinský.

Aj tu škody počítajú v tisícoch, či už na včelích rodinách, úľoch, rámikoch, uskladnených plástoch s medom ale aj zariadení či chladničkách a ďalších elektrických zariadeniach. O pomoc poprosili portál na to určený a sú veľmi radi, že ich ľudia finančne podporili.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy