Zatiahnuté
14°
Bratislava
Václav
28.9.2024
Slovenskí politici v USA: Český a slovenský prezident si zaspomínali na emigrantov z Československa
Zdielať na

Slovenskí politici v USA: Český a slovenský prezident si zaspomínali na emigrantov z Československa

IOWA / Prezident Peter Pellegrini v USA okrem OSN stihol navštíviť aj jediné národné česko-slovenské múzeum v Iowe, kde sa pred rokmi stretli prezidenti Michal Kováč, Václav Havel a Bill Clinton. Spolu s prezidentom cestoval aj šéf diplomacie Juraj Blanár, ktorý absolvoval množstvo rokovaní. Rovnako minister Drucker, ktorý vystúpil na viacerých fórach. Zaujímavé je, že v tom istom čase bola v Spojených štátoch a to aj v Iowe aj ministerka kultúry. V tom istom čase a na tom istom mieste však mala svoj vlastný program a na akciu s prezidentmi pozvaná nebola. Podľa niektorých informácií mala byť niekoľko dní na návšteve dcéry na Floride.

Z New Yorku sa prezident presunul do Iowy, kde navštívil česko-slovenské národné múzeum a priniesli aj dar - kroj. Od nedele (22.9.) je v New Yorku aj ministerka kultúry Martina Šimkovičová a hoci jej tlačový odbor nechcel zverejňovať podrobnosti, nám sa ju podarilo stretnúť v Iowe. Ministerka nešla vládnym špeciálom ale komerčnou linkou. V nedeľu sa zúčastnila na koncerte a konkrétne podrobnosti sa údajne dozvieme po jej návrate z USA.

Takmer pred 30 rokmi sa na tomto mieste stretli traja vtedajší prezidenti Václav Havel, Michal Kováč a Bill Clinton. Po 29 rokoch sa síce nepodarilo zorganizovať stretnutie v trojici, ale prišiel Petr Pavel a Peter Pellegrini. Aj vďaka tejto dáme, ktorá stojí za česko-slovenským národným múzeom mohli obaja prezidenti spustiť raritu a to orloj v Cedar Rapids, teda bude orloj ako v Prahe, ale nie taký veľký a nie s 12 apoštolmi, ale s 12 postavami, ktoré zobrazujú najčastejšie povolania, ktorým a venovali emigranti z Československa.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy