Jasno
15°
Bratislava
Michal, Michaela
29.9.2024
Nový impulz pre cestovný ruch: Slovensko s najnižšou DPH v službách v regióne
Zdielať na

Nový impulz pre cestovný ruch: Slovensko s najnižšou DPH v službách v regióne

BRATISLAVA / Podnikatelia v cestovnom ruchu dostali predčasný vianočný darček. Vláda sa totiž rozhodla, že namiesto pôvodne plánovanej 23-percentnej DPH z ubytovania, budú hotelieri po novom odvádzať štátu iba 5 %. Cestovný ruch na Slovensku tak po novom roku dostane nový impulz a šancu pobiť sa v konkurencii okolitých štátov aj o zahraničného návštevníka.

Rokovania trvali týždne

Čísla síce ukazujú, že turizmus na Slovensku ožíva a vracia sa na úrovne spred pandémie, no stále to nie je dosť na to, aby medzi hoteliermi vládla úplná spokojnosť. Jednou z doterajších prekážok bola Daň z pridanej hodnoty na ubytovaní. "Po týždňoch ťažkých rokovaní a koordinácie našich krokov s asociáciami a zástupcami sektoru sa nám podarilo finálne zabezpečiť, že celý sektor cestovného ruchu – teda gastro aj ubytovanie – bude po novom v 5 % sadzbe DPH," uviedol Minister cestovného ruchu a športu SR Dušan Keketi.

Znížená DPH zachráni 15-tisíc pracovných miest

​Spolu s Maďarskom tak budeme mať najnižšiu DPH v službách v regióne, čo by malo pomôcť zachrániť vyše 15-tisíc pracovných miest a zvýšiť príjmy regionálnych samospráv. Päťpercentná DPH na ubytovacie služby urobila hotelierom obrovskú radosť. "Toto je najlepšia správa v cestovnom ruchu za posledných 20 rokov," povedala výkonná riaditeľka OOCR Vysoké Tatry Lucia Blašková.

"Tá 23 % DPH by nás úplne dorazila do kolien a tým, že budeme mať len 5 %, môžeme sa ďalej rozvíjať, zvýšiť platy zamestnancom a robiť všetko pre to, aby sme konkurovali okolitým štátom,“ vysvetlil majiteľ hotela v Liptovskom Jáne Ján Strachan. A kým ešte v stredu (25.9.) dopoludnia mali tatranskí hotelieri v hlavách pesimistické vízie, v piatok (27.9.) už bolo všetko inak.

Niektorí podnikatelia znížia ceny

"Špeciálne poďakovanie patrí ministrovi Keketimi a Dankovi za toto systémové riešenie, toto ešte pre cestovný ruch v histórií nikto nikdy neurobil," pripomenul prevádzkový riaditeľ TMR na Slovensku Branislav Kačkovič. "Bez nášho principiálneho postoja, bez dialógu nášho zástupcu Tomáša Tarabu pri vyjednávaní, bez mojej tvrdohlavosti, ktorí mnohí nechápu veľakrát, by sme to nedosiahli,“ priblížil podpredseda NRSR Andrej Danko (SNS)

Turista, ktorý príde do Vysokých Tatier by toto rozhodnutie mal pocítiť tiež. "Podnikatelia sú pripravení na to, že niektorí aj znížia ceny, minimálne určite nebudú drahší," uviedla Blašková. "Vo forme prijateľných cien, takisto skvalitnených služieb, a následne krásneho zážitku z cestovania," dodal Kačkovič. "Konečne sa stane dovolenka na Slovensku výhodnejšia a zaujímavejšia,“ pridal sa aj Strachan.

Plánujú sa zaviesť aj tringelty bez daní

​Pre slovenských hotelierov je informácia o znížení sadzby DPH na 5 % ako z ríše snov. Sama o sebe však ich ubytovacie zariadenia sotva dokáže naplniť. Je to iba začiatok, ktorý si žiada nadstavbu v podobe propagácie Slovenska v zahraničí, podpory leteckých liniek a ďalších krokov. Výsledkom by mal byť nárast návštevníkov, tržieb aj nových pracovníkov v odvetví. Z noviniek to však ešte nie je všetko. "Mali by byť budúci rok zavedené tringelty bez daní,“ pripomenul Danko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy