Jasno
16°
Bratislava
Michal, Michaela
29.9.2024
Príbeh Elisabeth Blaho: Mladá partizánka sa stala symbolom odporu a boja za slobodu
Zdielať na

Príbeh Elisabeth Blaho: Mladá partizánka sa stala symbolom odporu a boja za slobodu

BRATISLAVA / Francúzsko-slovenská partizánka Elisabeth Blaho sa stala symbolom odporu a boja za slobodu. O jej statočnosti natočila dokumentárny film naša kolegyňa, Veronika Homolová Tóthová. Ústrednú skladbu naspieval tlačový atašé z francúzskeho veľvyslanectva - Didier Rogasik, ktorý príbeh objavil a skúmal. V emotívnej piesni sa snažil vykresliť vzťah mladého partizána s Elisabeth.

​Mladá partizánka zaplatila za svoju odvahu najväčšiu cenu

"Je to tá jediná francúzska partizánka, ktorá zomrela na Slovensku,“ uviedol tlačový atašé na francúzskom veľvyslanectve Didier Rogasík. Mladá francúzsko-slovenská partizánka, Elisabeth Blaho, zaplatila za svoju odvahu tú najväčšiu cenu. O jej odvahe vznikol dokumentárny film, ale aj emotívna skladba, ktorá film sprevádza.

"Tú melódiu diváci jednak počujú vo filmu, jednak ju počujú spievanú na konci v záverečných titulkoch,“ povedala spisovateľka a dokumentaristka Veronika Homolová Tóthová. "Dobre poznám príbeh tej francúzskej partizánky Elizabeth Blau alebo Lisette alebo Líza," hovorí tlačový atašé francúzskej ambasády, ktorý chcel, aby ľudia pochopili, čo sa mladej Líze stalo počas SNP. "Napísal to spôsobom, ako by bol tým mladým mužom, ktorý Lízu poznal počas SNP," informovala Homolová Tóthová.

Na hrobe mala nápisy aj v slovenčine

"Snažil som sa byť v koži mladého partizána, ktorý bol do nej zaľúbený,“ povedal Rogasík. Didier objavil a skúmal príbeh Lisette, našiel aj Elizabethin hrob, na ktorom boli nápisy nielen v slovenčine, ale aj vo francúzštine. To ho zaujalo, a preto sa snažil o nej zistiť čo najviac. "Kontaktoval som rodinu vo Francúzsku, poslali mi fotky, trochu som sa o nej viac dozvedel. Pátral som ja na Slovensku, kde bojovala, v ktorej partizánskej brigáde bola,“ priblížil Rogasík.

Melódia nemá ani typický francúzsky, ani bretónsky nádych. Didier ju zložil pocitovo. Napriek tragickému osudu, ktorý Líza zažila, neznie ponuro či smutne. "Rozpráva tragický záver jej života a zároveň hovorí o tom, aká odvážna, statočná žena to bola,“ uviedla Homolová Tóthová. "Ja som rád, že v našich srdciach ešte žije," dodal Rogasík.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy