Jasno
16°
Bratislava
Michal, Michaela
29.9.2024
Slovenskí kardiochirurgovia vykonali svetovo unikátnu operáciu srdca
Zdielať na

Slovenskí kardiochirurgovia vykonali svetovo unikátnu operáciu srdca

KOŠICE / Slovensko sa môže pochváliť unikátnou operáciou srdca, ktorú vykonali kardiochirurgovia z Východoslovenského ústavu srdcových a cievnych chorôb v Košiciach. Ako prví na svete pacientovi s vrodenou srdcovou chybou počas operácie vymodelovali chlopňu z jeho vlastného srdcového tkaniva. Okrem toho mu zmenili chlopne v dvoch tepnách bez použitia umelej náhrady či chlopne z mŕtveho darcu. Jedinečný zákrok sledoval štáb TV JOJ. Zložitú Rossovú operáciu srdca jedinečne modifikoval špičkový slovenský kardiochirurg Adrián Kolesár s dvomi českými kolegami.

Operačná sála môže vyzerať, ako pri klasickej operácii, ale nie je tomu tak. Na stole leží 35-ročný Matej. Má poškodenú chlopňu v srdcovej aorty. Ak by išlo o klasickú Rossovú operáciu, špecialisti by mu vyoperovali dobrú chlopňu z pľúcnej tepny, aby ňou nahradili poškodenú chlopňu v srdcovej aorty. No a odobratú chlopňu z pľúcnej tepny, by nahradili umelou alebo od mŕtveho darcu.

Matej ale nič také nedostane, zatiaľ čo má odstavené srdce na niekoľko hodín, mu jeden z najuznávanejších kardiochirurgov z Česka novú chlopňu vyrobí priamo na sále. Z Matejovho vlastného srdcového tkaniva. Odstránenie poškodenej chlopne, voperovanej pľúcnej chlopne do aorty a prišitie úplne novej už vykonáva slovenský kardiochirurg Adrián Kolesár.

Takto to ešte vo svete nikto neurobil

"Rossová operácia ako taká sa vo svete robí, na Slovensku teda nie u dospelých, ale je to taký pomyselný vrchol technickej zložitosti, pretože veľa chirurgov na svete ani nerobí, pretože je technicky náročná a samozrejme riziková," priblížil prednosta kliniky srdcovej chirurgie doc. MUDr. Adrián Kolesár, PhD., MPH.

Autorom tejto modifikácie Rossovej operácie srdca asistovali štyria ďalší operatéri. "Ono to je velice jednoduché. Od aortálnej chlopne k tej druhej chlopni je to len kúsoček. No a tak sme premysleli, ja som premyslel ten svoj part. On samozrejme preveril to čo robí a čo bolo nové bolo to, že sme namiesto cudzieho tkaniva použili vlastné tkanivo na konštrukciu chlopni," osvetlil primár kardiochirurgie doc. MUDr. Jaroslav Benedík, PhD.

"Prvý krát, keď som sa stretol s pánom prednostom Kolesárom, mi navrhol, že to budeme vedieť takto zoperovať. Pre mňa ten najväčší faktor, toho rozhodnutia bolo, že nemusím užívať žiadne lieky do konca života. Takže toto bol ten najhlavnejší dôvod," vysvetlil pacient Matej Pavlovič. O tom, že má vrodenú poruchu, sa dozvedel len pred pár týždňami.

"Čo je veľmi dôležité, je naozaj mať veľmi skúsených pracovníkov tak, aby sa niečo také mohlo vymyslieť a vykonať," vysvetlil generálny riaditeľ VÚSCH MUDr. Štefan Lukačín, PhD., MHA. "Sme sa stretli 3 kamaráti kardiochirurgovia v jednej pražskej reštaurácii. Prišli sme na tento nápad, že to možno bude fungovať lepšie, než tie transplantácie do budúcna, pretože tam ide o dlhodobý priebeh 15-20 rokov. A keď by sme toto nejakým spôsobom dokázali, tak by to bola metóda voľby. Myslím si, že tá operácia má veľkú budúcnosť a veľký potenciál," informoval kardiochirurg doc. MUDR. Vilém Rohn, Csc.

Operácia, ktorú vykonali špecialisti v Košiciach, je unikátna

Pred nimi sa o niečo podobné pokúsili Japonci, experimentálne, na mŕtvom prasati. Kontrolné ultrazvuky robili na obidve nové, teda vlastné chlopne a sú výborné.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy