Jasno
11°
Bratislava
Michal, Michaela
29.9.2024
Nevyužité zdravotné pomôcky by mohli pomáhať iným. Ministerstvo pracuje na riešení
Zdielať na

Nevyužité zdravotné pomôcky by mohli pomáhať iným. Ministerstvo pracuje na riešení

SLOVENSKO / Viete si predstaviť, že by ste mali prechodiť celé dni v topánkach, ktoré sú Vám malé? Tak sa dá opísať situácia Timey z východného Slovenska. Ťažko choré dievčatko vyrástlo z invalidného vozíka a na nový od poisťovne ešte nárok nemalo. O tom, že sa jej ho podarilo zabezpečiť vďaka partii motorkárov, sme v našom spravodajstve hovorili. Poukázali sme však aj na ďalší problém – že v takýchto prípadoch potom už nevyužívané, no stále funkčné pomôcky zapadajú prachom. Na situáciu zareagovalo Ministerstvo zdravotníctva a pripravujú nový zákon.

"Chodíme na prechádzky aj dvakrát denne, čiže pre nás ten vozík je všetko. Tlačil ju ten vozík a nechcela nám v tom sedieť, takže bolo to ťažké," povedala mama Iveta Tomčáková. 13-ročné dievča z invalidného vozíka vyrástlo a na nový od zdravotnej poisťovne ešte nárok nemalo. Podarilo sa ho zabezpečiť vďaka partii motorkárov a dobročinným akciám. Podobných prípadov je množstvo. A po získaní vhodnej zdravotníckej pomôcky, tá stará ostáva neraz nevyužitá doma. A možno je pritom iná zdravotne postihnutá osoba, ktorá ju zúfalo potrebuje.

"Mohli by vrátiť v použiteľnom stave vozík a dostať povedzme novú pomôcku a táto situácia by mohla byť vyriešená," navrhol podpredseda organizácie Belasý motýľ Tibor Köböl. Aktuálne úlohu požičiavania nepoužívaných pomôcok plnia rôzne občianske združenia na dobrovoľnej báze. "By uvítali bezodplatný prístup k použitým zdravotníckym pomôckam, zvlášť tým, ktoré sú finančne náročné a v prípadoch, keď konkrétna osoba, objektívne v konkrétnom čase pomôcku potrebuje," uviedla hovorkyňa Úradu komisára pre telesne postihnutých Štefánia Kačalková.

Problém je v legislatíve

Podľa ministerstva zdravotníctva legislatíva je v súčasnosti nastavená tak, že zdravotným poisťovniam nedovoľuje sťahovať funkčné zdravotnícke pomôcky a posúvať ich inému poistencovi. Žiada si toto totiž autorizovanú repasáciu, aby druhý poistenec dostal plne funkčnú pomôcku s originálnou zárukou. A nielen to. "Súčasne nie je legislatívne vyriešené, ako naložiť s prípadným doplatkom, ktorý za danú zdravotnícku pomôcku zaplatil dodávateľovi jej prvý používateľ," tak znelo stanovisko Ministerstva zdravotníctva SR.

Zdravotná poisťovňa totiž prepláca iba časť sumy za pomôcky, zvyšok je doplatok poistenca. Ministerstvo zdravotníctva už spolu so ŠUKL spustilo prípravu nového samostatného zákona. "Aby bolo možné pomôcky efektívnejšie využívať ich poskytovaním aj viacerým poistencom," pokračovalo ministerstvo v stanovisku.

"Bolo by to pekné, keby sme si vedeli posúvať tie zdravotné pomôcky medzi sebou, lebo fakt ceny tých pomôcok sú neuveriteľné drahé. Napríklad vozík stál 7000," povedala pani Tomčáková. "Verejný ochranca práv podporuje zmenu. Aj vzhľadom na európsky trend ekologizácie produktov t.j. produkty nevymieňať alebo upravovať (opravovať) a aj vzhľadom na to, že by to zlacnilo výdavky štátu a pacientov," informoval hovorca verejného ochrancu práv Branislav Gigac.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy