Jasno
15°
Bratislava
Jarolím
30.9.2024
Triedenie textilu bude povinné: Samosprávy vraj nie sú pripravené
Zdielať na

Triedenie textilu bude povinné: Samosprávy vraj nie sú pripravené

SLOVENSKO / Čo urobiť s nepotrebným oblečením? Niektorí ho triedia, no tony textilu stále končia na skládkach. Brusel to však chce zmeniť. Od nového roka v celej Európske únii pribudne ďalšia povinnosť - triediť už aj textil. Samosprávy ho dnes zbierajú dobrovoľne. Na povinný zber vraj pripravené nie sú.

Znehodnotenie vytriedeného textilu

​"Ide väčšinou o zber kvalitného textilu, alebo šatstva. Netriedi sa napríklad poškodený a horší textil," povedala analytička WOOD & Company Eva Sadovská. V obci Zemplínske Hámre majú kontajnery na textil už 8 rokov. Dokonca si pamätajú rok, kedy odtiaľ vyviezli až 4 tony použitého oblečenia. "Mali sme skúsenosť, že bol kontajner plný a dokonca bolo povykladané šatstvo pri kontajneroch, takže by bolo lepšie, aby sa to zbieralo častejšie," informoval starosta obce Zemplínske Hámre Ján Kepič. S tým totiž súvisí aj znehodnotenie vytriedeného textilu, najmä počas vlhkých a studených dní. "Hlodavec si vždy nájde štrbinku, oni si vždy nájdu cestu," pokračoval Kepič.

So samotným zberom šatstva obec problém nemá, obyvatelia sú v tomto smere dôslední. "Za obec môžem povedať, že zber šatstva je určite super vec, lebo sa nám to zarátava do úrovne vytriedenia odpadu," dodal Kepič. Zjednodušene povedané - čím väčšia úroveň separácie, tým menej občania za dopad platia.

Triedenie textilu na dobrovoľnej báze

Triedenie textilu momentálne funguje na dobrovoľnej báze, no a práve preto končí odpad v takýchto čiernych kontajneroch a následne na skládkach. "Textil, ktorý v domácnostiach nevytriedime, tak ho zväčša hádžeme do čiernych nádob, čiže končí v zmesovom komunálnom odpade a následne na skládke. Čiže je to tá najhoršia možnosť a tomuto sa chce zabrániť," pokračovala Sadovská. V každej obci tak od januára pribudne nový kontajner. Okrem kuchynského odpadu, skla či papiera by sme mali triediť aj textil.

"Triedený zber textilného odpadu by mal prebiehať v dvoch prúdoch. Prvý prúd, to je akýkoľvek textil, čiže aj menej kvalitný alebo poškodený. Druhý prúd, také to kvalitnejšie oblečenie alebo textil, ktorého sa chceme zbaviť. Ten bude prebiehať možno aj tak ako doteraz, cez špecializované kontajnery," dodala Sadovská. Ministerstvo životného prostredia už vydalo metodické usmernenie, no samosprávy hovoria, že informácii je stále málo.

Nie je jasné, aký textil by sa mal triediť

"Podľa príručky z dielne Ministerstva životného prostredia však vyplýva, že všetky povinnosti, teda vrátane financovania, sú prenesené práve na samosprávy. Tie však, v dlhodobo náročnej finančnej situácií nedokážu nájsť ďalšie zdroje na financovanie ďalších povinností," opísala hovorkyňa Únie miest Slovenska Daniela Piršelová. Výrobcovia a spracovatelia textilu zase upozorňujú na to, že stále nie je jasné, aký textil by sa mal triediť.

"Dnes nevieme obciam hodnoverne vysvetliť či je textil iba oblečenie, či sú to záclony, čalúnenie, vankúše, periny, matrace. Tá definícia chýba," povedal Jozef Schwarz zo Slovenskej asociácie textilných výrobcov. Ministerstvo životného prostredia zatiaľ neodpovedalo či plánuje spomínané výhrady samospráv či výrobcov zohľadniť. "My dnes nevieme, kto bude platiť náklady a tým, že to nevieme, nemôžeme ani povedať, že tá služba bude garantovaná a rovnako vykonávaná na území celého Slovenska," povedal predseda Združenia miest a obcí Slovenska Jozef Božik.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy