Jasno
16°
Bratislava
Jarolím
30.9.2024
Prekvapivá úroda z Liptova: Arašidy sa úspešne pestujú aj na Slovensku
Zdielať na

Prekvapivá úroda z Liptova: Arašidy sa úspešne pestujú aj na Slovensku

LIPTOVSKÝ HRÁDOK / Málokto vie, že podzemnica olejná, ktorej plody sú známe ako arašidy, je v skutočnosti strukovina. Pochádza z Južnej Ameriky. Vďaka otepľovaniu a zmene klímy je možné ju dopestovať už aj na severe Slovenska. Tento rok sa úrode arašidov potešili napríklad pestovatelia z Liptova.

"Úroda bohvie aká nie je, ale je, na Liptove vzácna," hovorí pestovateľ arašidov Jozef.

V úrodu najprv nedúfali

Jozef a Danka z Liptovského Hrádku sú vášnivými záhradkármi. Keď im príbuzná z Rimavskej Soboty dala arašidy, ktoré sama dopestovala, neváhali a v máji zasadili do zeme popri zemiakoch aj desať takýchto semien. V úrodu nedúfali. Bolo pre nich zážitkom sledovať už len to, ako v ich v záhrade exotická plodina rastie.

"Každý kvet po rozkvitnutí sa zaryl do zeme a z každého toho kvetu vyrástol jeden takýto arašid. Každý ten kvet bolo treba prihŕňať, ako zemiaky," ozrejmil Jozef.

Teplé, ale zároveň daždivé leto arašidom na Liptove prialo

"Dočítal som sa, že z 10 by malo byť kilo, ale to v ideálnych podmienkach, tu bolo tak trištvrte alebo pol kila," vysvetľuje Jozef.

"Čo sa týka podzemnice olejnej, je to skôr pestovateľská rarita, v južných oblastiach Slovenska v 50-60rokoch sa pestovala vo veľkom," povedal Štěpán Pavlov, predseda Slovenského zväzu záhradkárov.

"Takisto skúšame dyne, tie v minulosti sa tu určite nedali dopestovať. Nie sú veľké, ale sú veľmi sladké. Paradajky, paprika už dopestujeme vonku," hovorí pestovateľka arašidov Dana.

"Viem, že sa pestuje liči, kivi, sú pokusy o pestovanie fíg. Ja osobne som rád, že ľudia skúšajú, experimentujú," dodáva Pavlov. Ešte pred tromi desaťročiami, bolo pritom raritou, dopestovať na Liptove hrozno, orechy, marhule, či broskyne.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy