Skoro jasno
17°
Bratislava
Arnold
1.10.2024
Slovenské pamiatky vyvesili čierne vlajky. Protestujú za lepšie financovanie
Zdielať na

Slovenské pamiatky vyvesili čierne vlajky. Protestujú za lepšie financovanie

BRATISLAVA / Čierne vlajky vejú od pondelka 30. 9. na mnohých hradoch a aj iných pamätných miestach. Ďalšie nebudú po večeroch svietiť. Ide o protest organizácie Čierne diery, ktorá mapuje chátrajúce pamiatky na Slovensku. Upozorňuje tak na viacero nedostatkov súvisiacich najmä s problematickým financovaním z projektu Obnov dom. K iniciatíve sa pripojilo niekoľko desiatok slovenských pamiatok.

Súľovský hrad, Banská Štiavnica, Kvačany, Žilina, Bratislava, Kláštorisko a ďalšie. Do výzvy "vyvezte čierne vlajky" sa zapojili hrady a ďalšie historické a pamätné miesta po celom Slovensku. Slovenská kultúra zažíva čierne časy.

"Celá iniciatíva vznikla absolútne apoliticky. Výzva je otvorená a predpokladáme, že bude množstvo signatárov narastať, ako aj narastá," hovorí Martin Varga z OZ Uhrovec.

Pôvodne ich malo byť 30

Pôvodne to malo byť 30 základných pamiatok na západnom, strednom a východnom Slovensku, no už dopoludnie ukázalo, že čierne vlajky vejú či budú viať v oveľa väčšom počte.

Podľa organizátorov protestu zatiaľ ako varovanie ako sa to môže skončiť, ak sa veci nepohnú. Aktuálnu situáciu zhodnotil človek, ktorý pomáha pri záchrane hradu Biely Kameň. "Opravujeme štátny majetok, štátnu pamiatku vo vlastnom čase za vlastné peniaze," ozrejmil MVDr. Ján Pospíšil z OZ Castrum Sancti Georgii.

Peniaze majú sľúbené od štátu, no zatiaľ ich nedostali

Keďže nikto s nimi situáciu nekonzultoval, aby profesionálni murári neodišli, zaplatilo im občianske združenie, ktoré túto pamiatku chce zachrániť, zo svojho. "Štát na to v minulosti prispel. Tohto roku sme sa zatiaľ peňazí nedočkali," dodáva Pospíšil.

Ministerstvo kultúry nám vo svojej odpovedi napísalo, že berie začatý protest na vedomie

"Odmietame však akékoľvek snahy o vonkajší tlak, či diktát zo strany záujmových skupín, ktoré by mohli tento proces ovplyvňovať. Podpora kultúrnych projektov musí byť v súlade so spoločenskými a hodnotovými prioritami celej spoločnosti tak, aby neboli v rozpore s tým, k čomu sa vedenie rezortu hlásilo pred voľbami. A rovnako tak musí byť v súlade s programovým vyhlásením vlády.

Hodnotenia komisie sú dôležitou súčasťou rozhodovacieho procesu, no nie sú jediným kritériom pre prideľovanie dotácií. Ministerka kultúry má právo zasiahnuť do rozhodovacieho procesu ohľadom prideľovania dotácií v akomkoľvek rozsahu. Môžeme teda vás ubezpečiť, že robíme maximum pre to, aby proces dotačných programov prebiehal čo najplynulejšie, v záujme žiadateľov a efektívneho čerpania finančných prostriedkov. Pochopiteľne, aj s ohľadom na novú legislatívu – novelu zákona o rozpočtových pravidlách, ktorá umožňuje výrazne dlhšie čerpanie kapitálových výdavkov," uviedlo ministerstvo.

Podľa Danka nie je dôvod na protesty

Ministerstvo kultúry spadá pod SNS a jej predseda Andrej Danko na tlačovej konferencii tvrdil, že na protesty nie je dôvod. "Ja vám hovorím, že peniaze tam pôjdu a pôjde tam ešte viac peňazí," povedal šéf SNS Andrej Danko. Otázkou ale ostáva - kedy?

"Súťaž Obnovme si svoj dom do jesene nebola ani ukončená a tým pádom sa tie práce nemôžu na zimu začať, takže pamiatky o tú podporu v podstate prišli," uviedol Marek Adamov riaditeľ žilinskej Stanice Zárečie a Novej synagógy v Žiline.

Pridala sa aj Žilina a Bratislava

Čiernu zástavu vyvesili aj na čelnom múre Novej synagógy v Žiline. "My sme sa pridali ku tomu protestu zo solidarity. Sme už zrekonštruovaní, takže nás sa to možno teraz tak netýka, ale vieme si predstaviť situáciu pamiatok, ktoré sú v obnove," dodáva Adamov.

Čierna zástava visí aj na viacerých pamiatkach v Bratislave. "Zapojenie sa do tohto protestu vnímame ako akt solidarity," hovorí Vladimíra Kišša Gahérová z oddelenia marketingu a komunikácie Múzea mesta Bratislavy (MMB).

Múzeum mesta Bratislavy, ktoré spravuje niekoľko kultúrnych pamiatok, vyvesí čiernu zástavu v utorok aj na hrade Devín. "Vieme, koľko času, expertízy a financií do toho treba investovať každý deň. Tie finančné mechanizmy a podpora od štátu musí byť nastavená dobre a musí fungovať, pretože sa nemôžeme spoliehať len na dobrovoľníkov a dobrovoľníčky, ktoré to robia vo svojom voľnom čase," hovorí Gahérová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy