Skoro jasno
17°
Bratislava
Arnold
1.10.2024
Parlament začal štvrtý rokovací týždeň. Diskutuje aj o konsolidačnom balíku v 2. čítaní
Zdielať na

Parlament začal štvrtý rokovací týždeň. Diskutuje aj o konsolidačnom balíku v 2. čítaní

Archívne video Archívna reportáž

Podľa Kamenického musíme konsolidovať, aby sme sa nedostali na grécku cestu

BRATISLAVA / Poslanci začínajú v utorok 1. 10. štvrtý rokovací týždeň aktuálnej 19. schôdze Národnej rady (NR) SR diskusiou o konsolidačnom balíku v druhom čítaní. Rokujú o ňom v skrátenom legislatívnom konaní, hlasovanie sa očakáva vo štvrtok (3.10.).

Balík sa skladá z dvoch legislatívnych návrhov. Väčšinu opatrení v objeme približne dve miliardy eur obsahuje návrh zákona, ktorým sa novelizujú niektoré zákony v súvislosti s ďalším zlepšovaním stavu verejných financií.

Ďalších takmer 700 miliónov eur by mala do rozpočtu priniesť nová daň

Tú upravuje návrh zákona o dani z finančných transakcií. Rozprava o týchto dvoch návrhoch je zlúčená. Ministerstvo financií aj koaliční poslanci už avizovali viacero zmien oproti pôvodnému vládnemu návrhu.

Vďaka opatreniam má deficit verejných financií budúci rok klesnúť na 4,7 % z tohtoročných necelých 6 % hrubého domáceho produktu. Súčasťou konsolidácie je napríklad zvýšenie základnej sadzby dane z pridanej hodnoty z 20 % na 23 %, pokles jej zníženej sadzby z 10 % na 5 %, ale aj zavedenie novej 19 % sadzby na niektoré položky.

Zvýšiť sa má aj daň z príjmu právnických osôb od určitej výšky príjmu firiem. Upraviť sa má takisto nárok na daňový bonus na dieťa či tzv. rodičovský dôchodok.

Ochrana zamestnancov so zdravotným postihnutím sa pri výpovedi nezabezpečí

Poslanci Národnej rady (NR) SR neposunuli do druhého čítania návrh novely zákona o službách zamestnanosti, ktorý predložila poslankyňa opozičného PS Veronika Veslárová.

"Podľa súčasnej právnej úpravy platí fikcia súhlasu. Znamená to, že pokiaľ zamestnávateľ požiada ÚPSVaR o súhlas s prepustením zamestnanca so zdravotným postihnutím, a úrad v lehote siedmich pracovných dní nevydal rozhodnutie, predpokladá sa, že vydal rozhodnutie, ktorým udelil súhlas zamestnávateľovi na skončenie pracovného pomeru výpoveďou," vysvetlila predkladateľka.

Táto fikcia súhlasu sa podľa návrhu mala vypustiť a zároveň sa mala predĺžiť lehota na rozhodnutie úradu, a to na 30 pracovných dní. Mala sa tým zabezpečiť osobitná ochrana zamestnancom so zdravotným postihnutím.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy