Polojasno
20°
Bratislava
Arnold
1.10.2024
Libanonský premiér: Krajina prežíva najnebezpečnejšie obdobie v histórii
Zdielať na

Libanonský premiér: Krajina prežíva najnebezpečnejšie obdobie v histórii

LIBANON/ IZRAEL / Libanon sa ocitol uprostred najnebezpečnejšieho obdobia vo svojej histórii. Tvrdí to tamojší premiér Nadžíb Míkátí. Zároveň vyzval OSN, aby pomohla Linanončanom, ktorí pre izraelské útoky ušli zo svojich domovov. Podľa jeho slov je ich už jeden milión.

Izrael popri pozemnej ofenzíve pokračoval aj v leteckých útokoch na Bejrút a ďalšie ciele v Libanone. Aj v utorok 1. októbra ráno pribudli na predmestiach Bejrútu zničené budovy. "Izraelské sily vykonávajú obmedzené a cielené razie pozdĺž severnej hranice Izraela. Pozemné operácie sú zamerané na pevnosti Hizballáhu, ktoré ohrozujú izraelské mestá, kibuce a komunity pozdĺž našej hranice," povedal hovorca izraelskej armády Daniel Hagari. Izraelské sily vykonávajú obmedzené a cielené razie pozdĺž severnej hranice Izraela.

Útok Izraela a svedectvo z Libanonu:

​Na nutnosti pozemnej operácie na juhu Libanonu sa s izraelským ministrom obrany zhodol aj jeho americký náprotivok Lloyd Austin. USA očakávajú menšie akcie zamerané na ničenie zbraní a infraštruktúry Hizballáhu. Na Blízky východ vysielajú tisíce amerických vojakov, ktorí majú posilniť bezpečnosť a obranu Izraela"Aj iránsky režim povedal, že nechce vojnu, nechce ju. Iránsky prezident bol v tomto veľmi jasný. Myslím si teda, že sme vyslali dostatok diplomatických signálov na najvyššej úrovni voči vládam všetkých štátov, že táto vojna nie je v prospech nikoho a nikto ju nechce," informoval libanonský minister ekonómie a obchodu Amin Salam.

Izrael už druhý týždeň ostreľujú hlavné mesto Libanonu a ciele na jeho území. Podľa libanonských úradov pri týchto vojenských operáciách zahynulo už 1000 ľudí. Časť z nich sú civilisti. Cez víkend pri útokoch zabili dlhoročného vodcu hnutia Hizballáh Hassana Nasralláh.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy