Oblačno
14°
Bratislava
Arnold
1.10.2024
Asociácia AI zakladá Etickú komisiu pre zodpovedné využívanie umelej inteligencie na Slovensku
Zdielať na

Asociácia AI zakladá Etickú komisiu pre zodpovedné využívanie umelej inteligencie na Slovensku

Zdroj: TV JOJ

BRATISLAVA / Prvá členská schôdza Asociácie AI priniesla vznik Etickej komisie pre zodpovedné využívanie umelej inteligencie na Slovensku.

30. septembra 2024 sa uskutočnila prvá členská schôdza Asociácie AI (ASAI), ktorá priniesla dôležité diskusie a rozhodnutia pre rozvoj umelej inteligencie na Slovensku. Hlavným výstupom bolo založenie Etickej komisie, ktorá sa zameria na prípravu etického kódexu pre zodpovedné využívanie AI v podnikateľskom prostredí.

Etická komisia sa bude zaoberať implementáciou noriem európskej legislatívy, konkrétne EU AI Act, do praxe slovenských firiem. Cieľom je zabezpečiť, aby používanie umelej inteligencie bolo v súlade s etickými princípmi a podporovalo transparentnosť a dôveru na trhu.

Zodpovednosť pri používaní AI

Robo Gašparovič, predseda správnej rady ASAI, zdôraznil, že ich cieľom je vytvoriť rámec pre zodpovedné používanie AI, ktorý bude reflektovať potreby slovenského podnikateľského prostredia.

"AI je silný nástroj, a je dôležité, aby jeho používanie bolo v súlade s etickými princípmi a legislatívou," uviedol Gašparovič.

Spolupráca s médiámi

Okrem vzniku Etickej komisie bola na schôdzi zriadená aj sekcia vzdelávania, ktorá sa zameria na formálne a neformálne vzdelávacie programy v oblasti umelej inteligencie. Asociácia plánuje úzku spoluprácu s médiami pri šírení povedomia o AI a vytvorenie stratégie pre kvalitnú komunikáciu o tejto téme.

ASAI sa zameria aj na podporu inovácií a zdieľanie know-how medzi členmi asociácie, ako aj na organizáciu podujatí a networkingu. Jedným z budúcich projektov je vytvorenie prehľadu AI nástrojov pre jednotlivé trhové segmenty, ktoré budú slúžiť ako praktické odporúčania pre firmy.

Členovia Asociácie

Asociácia AI bude aj naďalej podporovať zodpovedné využívanie umelej inteligencie na Slovensku a v najbližších dňoch plánuje prijímanie ďalších partnerov do svojich radov.

Členmi Asociácie sú JOJ Group, Bauer media, Radio Group, News & Media Holding, SOZA, Slovakia Online, Tomarco, FinWin, Zircon Tree, Online Toro Digital, Invelity, Transformio, Innovations, TiBi Digital, PS:Digital, Lajmon network, IML Consulting, AjTyAI, Art of Possible a Salestuning.

Prvá členská schôdza Asociácie AI

ASAI

Súvisiace články

Najčítanejšie správy