Oblačno
13°
Bratislava
Arnold
1.10.2024
Trenčianska nemocnica obmedzuje hospitalizácie detí. Dôvodom je nedostatok lekárov
Zdielať na

Trenčianska nemocnica obmedzuje hospitalizácie detí. Dôvodom je nedostatok lekárov

TRENČÍN / Deti, ktoré budú potrebovať popoludní alebo počas víkendov a sviatkov hospitalizáciu v trenčianskej fakultnej nemocnici nepochodia. Budú ich posielať do iných nemocníc v kraji. Dôvodom je špeciálny režim príjmovej pediatrickej ambulancie. Dôvodom je nedostatok lekárov.

Rokujú už niekoľko týždňov​

Vedenie trenčianskej fakultnej nemocnice rokuje s pediatrami už niekoľko týždňov. "Máme málo lekárov aj sestier," povedal prednosta pediatrickej kliniky Fakultnej nemocnice v Trenčíne Pavol Šimurka. "Požiadavkou našich klinických pediatrov bolo k 1. októbra 2024 zabezpečiť fyzicky prítomných dvoch simultánne pracujúcich službukonajúcich pediatrov v ústavnej pohotovostnej služby," informovala hovorkyňa Fakultnej nemocnice v Trenčíne Martina Holecová.

Nemocnica lekárov nezohnala

To sa ale nepodarilo. Vedenie nemocnice lekárov nezohnalo. Pediatrov je ako šafranu. "Na plný úväzok je tu jeden atestovaný lekár a na čiastočné sú tu dve lekárky," pokračoval Šimurka. Dohodnúť sa mali dodnes. Keďže sa tak nestalo, príjmová pediatrická ambulancia začala pracovať v obmedzenom režime. "V čase ústavnej pohotovostnej služby – v pracovných dňoch od 15.30 hod do 7.00 hod., cez víkendy a sviatky nepretržite, bude na klinike pracovať naďalej jeden pediater, ktorý bude dohliadať na hospitalizovaných pacientov a pre potrebu vykonania konzília v rámci nemocnice. Avšak nebude fungovať naša ústavná pohotovostná príjmová pediatrická ambulancia," pokračovala Holecová.

Hospitalizácie v iných mestách

Deti, ktoré budú potrebovať hospitalizáciu po pol štvrtej popoludní, alebo počas víkendov a sviatkov, budú posielať do iných nemocníc po celom trenčianskom kraji. "Na pediatriu do Považská Bystrica, Bojníc, na Myjavu – v zmysle prerozdelenia podľa spádu obvodných pediatrov," dodala Holecová. Ak budú deti prevážať napríklad do bojnickej nemocnice, prejdú 70 kilometrov. Myjava je o čosi bližšie. Vedenie nemocnice s lekármi neustále rokuje. Tvrdí, že zatvorenie pediatrickej kliniky nehrozí. "Lôžkové oddelenie nezanikne, len nebudeme môcť poskytovať pohotovosť," dodal Šimurka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy