Zatiahnuté, dažďové prehánky
10°
Bratislava
Levoslav
2.10.2024
Výzva mladého otca na darovanie krvi zachraňuje životy po celom Slovensku
Zdielať na

Výzva mladého otca na darovanie krvi zachraňuje životy po celom Slovensku

BRATISLAVA / Možno aj vy ste zaregistrovali výzvu mladého otecka, ktorého snúbenica a čerstvá mamička je v umelom spánku a požiadal verejnosť o darovanie krvi na jej meno. Ohlas bol obrovský a Národný ústav srdcových a cievnych chorôb ďakuje každému jednému darcovi a darkyni. Výzvy na meno sa objavujú pravidelne, podľa zdravotníkov pomáhajú udržiavať zásoby krvi, ktoré potom putujú do nemocníc.

Darcovia krvi nie sú zdravotníci, no zachraňujú životy. Dve ženy na odberové miesto priviedol príbeh mladej mamičky, ktorá je v umelom spánku a aby mala motiváciu bojovať, má podľa jej snúbenca pri sebe plienku s vôňou syna, ktorý sa jej narodil približne pred týždňom.

"Moja partnerka, čerstvá mamička nášho chlapčeka Leonarda, je na ARO. Dostala už viac ako 20 jednotiek krvi a pani primárka nás poprosila o čo najviac darcov krvi a krvných doštičiek," uviedol jej partner Roman Prechtl v príspevku na sociálnej sieti.

"Zaregistrovala som výzvu na meno nejaká mladá mamička, že je na ARE. Takže som sa rozhodla, že keďže to odkladám už asi pár týždňov, že je čas," hovorí darkyňa.

Práve na oddelení na ARO Národného ústavu srdcovo cievnych chorôb leží aj mladá mamička pre ktorú aktuálne desiatky ľudí po celom Slovensku darujú svoju krv. "Skutočne, za štyri dni od zverejnenia výzvy na Facebooku sme zaznamenali niekoľko desiatok darcov krvi," uviedla vedúca laborantka NÚSCH RNDr. Ildikó Holická.

"V mene Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb by som sa veľmi pekne chcela poďakovať všetkým tým, ktorí pravidelne darujú krv alebo rozhodli sa prvýkrát darovať krv pre NÚSCH. Veľmi si to vážime a ďakujeme," poďakovala hovorkyňa Soňa Valášiková.

Výzvy pomáhajú mobilizovať darcov

Z krvnej banky v Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb smerovala aj krv pre mladú mamičku. "Výzvy aktivujú kopec darcov krvi, ktorí by si možno bez výzvy ani neuvedomili, že ja som vhodný kandidát," hovorí Holická.

Teoreticky v prípade nedostatku krvi môžu žiadať o krv pre svojho pacienta. "Vtedy môžeme použiť potvrdenie o darovaní krvi," ozrejmila Holická.

V praxi to ale vraj nie je potrebné. "Takáto situácia sa nestala, pretože my máme dostatočné zásoby všetkých krvných skupín. Čiže aj keby nebola dajme tomu na konkrétneho pacienta vyzva, aby prišli na jeho meno darovať krv, ten pacient dostane krv," povedala Monika Frigová, hovorkyňa Národnej transfúznej služby SR.

Hraničné zásoby

Ešte aj keď sa hovorí o hraničnej zásobe krvi, tak jej je stále dostatok, no je to signál k mobilizácii darcov. Aktuálne je hraničný stav pri dvoch krvných skupinách.

Krvné skupiny

​Je to spôsobené aj tým, že darcov je menej kvôli chorobám alebo dodatočne pár dní po odbere zavolajú, že ochoreli. "Oni nám zavolajú. Darcovia sú poučení a v prípade takejto transfúznej prípravky z krvi takéhoto darcu sú znehodnotené," dodala Frigová.

Lekári hovoria, že sú za každú takúto aktivitu vďační a príbuzní pacientov zasa hovoria, že aj takto môžu vrátiť požičané. "Dobre, keď pomôžeme jeden druhému, pretože nikdy nevieme, kedy v rovnakej situácii sa buď my, alebo nejaký náš rodinný príslušník ocitne," hovorí Holická.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy