Zatiahnuté, dažďové prehánky
10°
Bratislava
Levoslav
2.10.2024
Prvý výskyt sršňa ázijského na Slovensku: Invazívny druh ohrozuje opeľovače a alergikov
Zdielať na

Prvý výskyt sršňa ázijského na Slovensku: Invazívny druh ohrozuje opeľovače a alergikov

PALÁRIKOVO / Na juhu Slovenska bol potvrdený výskyt invázneho sršňa ázijského, ktorý ohrozuje opeľovače - najmä včely. Spôsobuje škody na úrode. Prvý prípad bol nahlásený 28. septembra 2024 v Palárikove.

Odborníci zo Štátnej ochrany prírody a Slovenskej akadémie vied potvrdili jeho prítomnosť a pracujú na odstránení hniezd. Sršeň ázijský, pôvodom z Ázie, sa šíri rýchlo a predstavuje riziko aj pre ľudí alergických na bodavý hmyz. Včelári by mali sledovať svoje včelstvá a hlásiť podozrenia cez systém rýchleho varovania.

Dobrovoľní hasiči získajú vybavenie na boj s invazívnym sršňom ázijským

Dobrovoľní hasiči vo Vrábľoch získajú nové vybavenie na boj so sršňom ázijským a ďalšími invazívnymi druhmi hmyzu. Ako uviedla radnica, mestu sa na tento účel podarilo získať grant z Ekofondu SPP v hodnote 2580 eur.

Vráble sa do programu s názvom Zastavme sršňa ázijského 2024 zapojili s projektom Bojujeme s invazívnymi druhmi. Prostriedky, ktoré získali, sú určené na nákup technického vybavenia určeného na likvidáciu sršňa ázijského. "Výsledkom je, že vybavenosť hasičskej jednotky bude na takej úrovni, že bude schopná efektívne zasiahnuť v prípade výskytu sršňa ázijského v meste Vráble, ale aj v širšom okolí," skonštatoval mestský úrad.

Dobrovoľní hasiči môžu z grantu nakúpiť napríklad ochranné kombinézy, rukavice a ochranné štíty, teleskopické tyče i vrecia a nádoby na transport hniezd. "Súčasťou projektu bude aj vzdelávanie hasičov o invazívnych druhoch, výcvik, pri ktorom sa naučia ako zasahovať pri odchyte sršňa ázijského a v neposlednom rade publikovanie článkov pre širšiu laickú i odbornú verejnosť," doplnila radnica.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy