Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Levoslav
2.10.2024
Kotlár je s "prešetrovaním" pandémie na konci. Toto je jeho záver
Zdielať na

Kotlár je s "prešetrovaním" pandémie na konci. Toto je jeho záver

Archívne video Archívna reportáž

Slovensko proti zvyšku sveta

BRATISLAVA / "Nechajte ma pracovať, aby som mohol vyšetrovať," vyhlásil poslanec SNS Peter Kotlár koncom minulého roka, keď vyjadril záujem prešetriť pandémiu. Nakoniec si vybojoval pozíciu vládneho splnomocnenca pre toto vyšetrovanie a mohol sa pustiť do práce. V stredu 2. 10. predniesol výsledky.

"Na Slovensku neprebehla pandémia v pravom zmysle slova, čo sa týka incidencie a ďalších merateľných ukazovateľov, môžete si to zapísať," vyhlásil začiatkom leta splnomocnenec vlády pre pandémiu Peter Kotlár, čím upútal pozornosť verejnosti, najmä odborníkov.

Jedenásť expertov vtedy poslalo vláde otvorenú výzvu, aby rešpektovali vedecké poznatky. "Spochybňovanie základných vedeckých poznatkov tým, že sú popri bludoch a cielených dezinformáciách prezentované len ako jeden z viacerých alternatívnych „názorov", je pre našu spoločnosť extrémne nebezpečné. (...) V duchu jej vlastnej kampane teda vyzývame vládu, aby rešpektovala iné názory, v tomto prípade názory odborníkov v oblasti zdravia verejnosti, a nehazardovala so zdravím a životmi svojich obyvateľov," uviedli.

Výroky splnomocnenca boli podľa opozície hanebné

Opozícia označila Kotlárove výroky za hanebné. František Majerský z KDH povedal, že Kotlár by mal byť maximálne splnomocnencom vlády pre sadenie stromčekov.

"Mňa sa to osobne veľmi dotklo, urazilo to nie len mojich kolegov, záchranárov, zdravotníkov, sestry, lekárov. Ale podľa mňa napľul do tváre všetkým pacientom, príbuzným tých, ktorí zomreli počas pandémie. Pretože ľudia, ktorí chodia zapaľovať sviečku, prečo tam chodia? Kvôli ľudom, ktorí nezomreli? Keďže tu pandémia nebola? Pán Kotlár si musí naozaj uvedomiť, že sa hrá s ohňom," vyhlásil.

Kotlár predniesol záverečnú správu

"Dnes odhodím veľký kameň," uviedol Peter Kotlár v stredu 2. 10. na začiatku svojho vyhlásenia. Správa o pandemických opatreniach, ktorú predstavil Peter Kotlár, hovorí o ohrození verejného zdravia a suverenity štátu.

Vládny splnomocnenec sa v nej odvoláva na tvrdenia amerického lekára Richarda Fleminga, ktorý prirovnal koronavírus k biologickej zbrani vytvorenej v čínskom laboratóriu s podporou americkej vlády. Kotlár toto tvrdenie zopakoval, pričom tvrdí, že vírus bol umelo vytvorený.

V správe navrhuje zastaviť očkovanie mRNA vakcínami, ktoré podľa neho nepreverili slovenské orgány, a odmieta prijatie Pandemickej zmluvy WHO. "Vakcína nie je vakcínou, ale biologickou zbraňou," uviedol splnomocnenec. Vo svojej správe podľa jeho slov uvádza štúdie o iných spôsoboch liečby.

Popísal, že počas mesiacov skúmal rôzne aspekty pandémie

Venoval sa motivácii k očkovaniu, cenzúre oponentov a pôvodu vírusu. Vo svojej správe sa zaoberá otázkami, ktoré vedci už vyvrátili, ako napríklad "ovplyvnenie ľudskej DNA pri použití mRNA vakcíny," "prenos mRNA z očkovaného na neočkovaného" alebo "prítomnosť nanotechnológií vo vakcínach."

"Pandémia v Slovenskej republike je nateraz ťažko riešiteľný problém," povedal. Oprieť sa o slovenské štatistiky je podľa neho márne, pretože ohľadom pandémie neexistujú dostatočné dáta.

Slováci sa podľa prieskumu JOJ 24 v názore rozdeľujú. Odkiaľ prišiel COVID-19?

Prvý prípad ochorenia COVID-19 bol na Slovensku potvrdený 6. marca 2020. V tom čase už Čína, odkiaľ sa vírus rozšíril, hlásila tisíce nakazených. Po štyroch rokoch stále neexistuje jednoznačný konsenzus medzi vedcami o pôvode vírusu, hoci prevažuje názor, že má prirodzený pôvod. Podľa prieskumu agentúry AKO pre JOJ 24 tomuto názoru verí približne 30 % Slovákov, pričom o niečo menší počet ľudí sa prikláňa k teórii, že vírus bol umelo vytvorený.

Prieskum AKO

TV JOJ

Zaujímavým výsledkom prieskumu je, že 4 % opýtaných si myslia, že vírus ani pandémia neexistujú. Tento názor zastávajú najmä mladší ľudia, ktorí sú viac vystavení dezinformáciám zo sociálnych sietí. "Staršia populácia neverí, že to prišlo z trhoviska. Ten vyšší vek sa viac prikláňa tomu, že to bolo umelo vytvorené," ozrejmil Václav Hřích z agentúry AKO.

Prieskum ukázal generačný rozdiel v názoroch

Mladší a vysokoškolsky vzdelaní respondenti viac veria tomu, že vírus má prírodný pôvod, zatiaľ čo starší ľudia majú sklon veriť, že bol umelo vytvorený. Definitívne však pôvod vírusu môžu určiť len odborníci, ktorí doposiaľ nenašli žiadne dôkazy, že by vírus bol geneticky manipulovaný.

Prieskum AKO

TV JOJ

Hoci niektorí vedci pripúšťajú, že vírus mohol uniknúť z laboratória, dôkazy o tom neexistujú. Virologička Tatiana Betáková zo Slovenskej akadémie vied dodáva, že jediným presvedčivým dôkazom by bolo nájsť vírus priamo v zvieracích vzorkách, no tie už nie sú dostupné.

"Vedci sa dostali do Wuchanu kontrolovali laboratória, hľadali to, či to vzniklo v laboratóriu, ale takéto dôkazy nenašli," povedala Betáková. "Netopiere sú naozaj zdrojom mnohých patogénov. nielen vírusov, ale aj baktérii."

Koronavírus si na Slovensku si vyžiadal okolo 20-tisíc obetí, ale diskusie o jeho pôvode pretrvávajú.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy