Zatiahnuté
Bratislava
Levoslav
2.10.2024
Vláda schválila evakuáciu Slovákov z Libanonu. Napätie môže mať globálne následky
Zdielať na

Vláda schválila evakuáciu Slovákov z Libanonu. Napätie môže mať globálne následky

BRATISLAVA / Ficova vláda v stredu 2. 10. rozhodla o evakuácii našich občanov z Libanonu. Stane sa to zrejme koncom aktuálneho týždňa. Tento nebezpečný konflikt sa však netýka len Blízkeho východu. Ak by sa totiž napätie ešte viac zvyšovalo, môže sa násilie preniesť aj do iných častí sveta.

Ministerstvo obrany má zabezpečiť evakuáciu Slovákov z Libanonu. Dôvodom je bezpečnostná situácia v regióne Blízkeho východu, ktorá je čoraz viac nepredvídateľná. Zámer schválila vláda na stredajšom rokovaní. Zároveň odsúhlasila, že na pomoc pri evakuácii vyšle do 30 vojakov.

"Strety medzi izraelskou armádou a hnutím Hizballáh a plány zo strany Izraelu, v ktorých je zahrnutá obmedzená operácia v Libanone, predstavujú zvýšené riziko ohrozenia bezpečnosti občanov SR žijúcich v Libanone," priblížil rezort. Plánuje nasadiť jedno dopravné lietadlo C27J Spartan, ktoré má kapacitu 45 osôb.

Evakuácia bude prebiehať v dvoch fázach

"V prvej fáze budú občania SR evakuovaní na Cyprus potrebným množstvom letov. V druhej fáze budú občania SR dopravení na územie SR," vysvetlilo MO. Zároveň ráta s tým, že pri oboch navrhovaných možnostiach evakuácie poskytne v prípade potreby aj voľné kapacity pre evakuáciu občanov iných krajín. "V rámci realizovaného letu bude dopravená aj humanitárna pomoc," dodalo ministerstvo.

Minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) po stredajšom rokovaní vlády ozrejmil, že rezort evakuáciu zabezpečí v prípade, že by na to prišla požiadavka z ministerstva zahraničných vecí. "My sme si týmto vytvorili podmienky na to, aby sme mohli byť pripravení, keď k takejto žiadosti príde," vysvetlil minister.

Lety sa zrealizujú na konci týždňa

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Blanár (Smer-SD) po rokovaní vlády spresnil, že evakuačné lety by sa mali zrealizovať na konci týždňa. V rámci prvého letu vojenského špeciálu, ktorého vyslanie na evakuačné účely schválila vlády, bude lietadlo viezť do Bejrútu aj humanitárnu pomoc s hmotnosťou 2,5 tony, obsahovať bude najmä potraviny a lieky. "Chceme i takouto formou zmierniť utrpenie tých, ktorí doplácajú na ozbrojený konflikt v regióne," uviedol Blanár.

Šéf slovenskej diplomacie oznámil, že o evakuáciu už požiadalo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR a slovenskú ambasádu v Libanone 31 slovenských občanov. "Ten počet sa určite bude meniť," upozornil.

Slovenský špeciál by mal evakuovať aj občanov iných krajín

"Tak, ako my v podobných situáciách využívame evakuačné lety iných krajín, v tomto prípade recipročne o súčinnosť požiadala česká, poľská, cyperská i chorvátska strana. Ponúkli sme pomoc aj Ukrajine, zatiaľ nereagovala," priblížil.

Informoval tiež, že od utorka (1. 10.) spustil rezort činnosť medzinárodného operačného krízového centra. Bude fungovať nonstop a bude poskytovať všetky potrebné informácie pre občanov, ako sa v krízovej situácii majú správať. "Dôležité je, aby v prvom rade kontaktovali náš zastupiteľský úrad v Bejrúte, aby si dohodli všetky organizačné veci, ktoré budú s evakuáciou spojené," dodal minister.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy