Zatiahnuté
Bratislava
Levoslav
2.10.2024
Reforma záchrannej zdravotnej služby čelí kritike. Odborári varujú pred úbytkom lekárov
Zdielať na

Reforma záchrannej zdravotnej služby čelí kritike. Odborári varujú pred úbytkom lekárov

PARTIZÁNSKE / Záchrannú zdravotnú službu čaká rozsiahla reforma. V stredu 2. 10. ju však v Partizánskom skritizovali tak zástupcovia Združenia miest a obcí Slovenska, ako aj záchranárski odborári. Podľa nich hrozí, že lekárov zo sanitiek vytlačia vodiči a záchranári.

​Lekárov na záchrankách by mali nahradiť zaškolení záchranári. Podľa odborníkov by to mohol byť problém. "Nie je to také jednoduché, len pustiť človeka bez adekvátnej praxe, lebo tu ide o ľudské životy. To nie je transport materiálu. Keď sa niečo spraví nekvalitne, niekedy sa to už nedá opraviť," povedala Zuzana Pukancová zo Základnej odborovej organizácie pri ZZS v Bratislave.

"Oslabujú kompetencie lekárov a posilňujú sa kompetencie vodičov, záchranárov a záchranárov ako takých, ktorí, žiaľ, na Slovensku nie sú kontinuálne vzdelávaní," uviedol Peter Božik zo Združenia miest a obcí Slovenska.

Tu vidia odborníci najväčší problém

Podľa materiálu, ktorý majú k dispozícii, by mali záchranky takto fungovať od 1. januára 2025. Personál sa podľa nich nestihne zaškoliť. "Vnímame to ako prudké ohrozenie kvality, dostupnosti zdravotných služieb," hovorí Božik.

"Lebo nemôže niekto nastúpiť do praxe reálne, keď nemá praktické skúsenosti s ošetrovaním pacientov. To nie je len kompetenciu napísať na papier a potom sa zistí, že ten človek daný výkon v živote nevykonával," ozrejmuje Pukancová.

"Pokiaľ budú špecializované činnosti vykonávať špecialisti, ktorí nebudú dostatočne pripravení na túto zmenu a na tieto kompetencie, tak samozrejme, môže to spôsobovať problémy," vysvetlil zdravotník Richard Hanc.

"Ten materiál je odborne pripravený tak, že reforma bude v záujme zlepšenia dostupnosti zdravotnej starostlivosti a vôbec nie ohrozenia zdravia ľudí," hovorí ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková.

Ministerstvo zdravotníctva podľa odborárov plánuje počty lekárov na záchranky redukovať

Mestá a obce budú žiadať presný opak. "Ak nám zanikajú všeobecné nemocnice, ak nám zanikajú oddelenia, tak my očakávame, že v každom okresnom meste, kde zanikla všeobecná nemocnica, bude minimálne jedna posádka rýchlej lekárskej pomoci," dodáva Božik.

"Ten zákon nie je schválený a stále je možnosť a priestor ten zákon vylepšovať," povedala Dolinková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy