Zatiahnuté
Bratislava
Levoslav
2.10.2024
Hincovom plese možno ukrýva tajomstvo. Horolezci tvrdia, že videli záhadného tvora
Zdielať na

Hincovom plese možno ukrýva tajomstvo. Horolezci tvrdia, že videli záhadného tvora

VYSOKÉ TATRY / Pokojné Hincovo Pleso vo Vysokých Tatrách možno ukrýva pod svojou hladinou veľké tajomstvo, alebo presnejšie povedané veľkého tvora. Traja horolezci ho videli pri lezení na Mengusovský štít. A sú presvedčení o tom, že v plese toho žije oveľa viac než sme si doposiaľ mysleli.

​Pri Veľkom Hincovom pleso mal v polovici augusta vidieť horolezec veľkého neznámeho bieleho tvora. "Očité svedectvo troch ľudí sa nedá spochybniť," opísal horolezec Pavol Jackovič. Trojica horolezcov si dátum 11. august 2024 bude zrejme pamätať do konca života. Liezli ľavú časť Mengusovského štítu a po približne 150 metroch si sadli na túto policu. Nuž a potom nasledovalo niečo, čo znie neuveriteľne. "Myslel som si, že zle vidím, keď som videl, že sa k hladine plesa niečo vynára. Môj odhad bol, že ten tvor mal minimálne tri-štyri metre. Hlava mala vyše meter na šírku," pokračoval Jackovič.

Horolezec nám to opísal ako niečo veľmi veľké, no žiaľ, záhadu v Hincovom plese neodfotil. "Že mohli sme mať svetový unikát," dodal Jackovič. Hincovo pleso ma hĺbku 53 metrov. Je to najvyššie pleso v Európe, v ktorom žijú ryby. S bežným výstrojom sa tam potápať nedá. A preto smeroval na TANAP podnet, aby ho s modernou technikou preskúmali. "Myslím si, že aj pre nich by to bol zážitok a my sa dozvieme, či tam tá obrovská ryba je," povedala turistka pri Hincovom plese Nina.

"Niektorí ľudia, ktorí boli očitými svedkami, tak potvrdili a doslova prisahali na to, že videli nejakého zvláštneho tvora. Nejakú obrovskú rybu, ale nevedeli ju identifikovať," vysvetlil tatranský publicista Jaroslav Švorc. "Zatiaľ nepredpokladáme, že by sme sa hrnuli do výskumu plesa. Môžeme vyzvať návštevníkov, aby skúsili počas túry tohto tvora zachytiť, aby sme vedeli, či vôbec niečo také existuje," povedal zoológ správy TANAP-u Jozef Hybler.

Horolezec si myslí, že by Hincovom plese mohla žiť Vyza. Možno že ona je tým tvorom, ktorého tam videli. "Hincovo pleso je značne jalové, čo sa týka výživy pre ryby. Čiže nejaká existencia väčšej ryby by bola dosť záhadou. Ako by táto ryba dokázala fungovať vo vysokohorskom prostredí a zároveň si získať dostatok potravy," dodal Jozef Hybler.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy