Zatiahnuté
15°
Bratislava
Stela
3.10.2024
Zdravotníci stále bez dohody s vládou. Odmietajú zásah do sľúbených platov
Zdielať na

Zdravotníci stále bez dohody s vládou. Odmietajú zásah do sľúbených platov

SLOVENSKO / Hrozba, že lekári a sestry začnú zo dňa na deň odmietať nadčasy a sťažia chod oddelení, stále nie je zažehnaná. Ani v stredu (2.10) sa nekonalo žiadne rokovanie odborárov s vládou a o konsolidačnom balíčku rokovala bez ministerky zdravotníctva iba koaličná rada. Tá nevedela povedať, či je ešte možnosť, že konsolidácia sa nakoniec nijako nedotkne sľúbeného navýšenia platov zdravotníkov.

Hrozba, že lekári a sestry možno už koncom tohto týždňa začnú vypovedať nadčasy a ohromia oddelenia, je nielenže stále v hre, ale počet zapojených lekárov rastie. Teraz je to okolo 2800 lekárov. Toto je jediný zatiaľ známy ústupok vládnej koalície. "Nebudú sa tak meniť koeficienty pri tých zdravotníckych pracovníkoch a sestrách, pri ktorých by to znamenalo, že by ich mzda klesla pod priemernú mzdu," priblížila ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková.

Zdravotníci sa nechcú ale baviť o percentách. Odmietajú totiž akýkoľvek zásah do toho, čo im po náročných rokovaniach bolo sľúbené pred dvoma rokmi.
Ako budú navyšované mzdy, odkazujú - Rokujete o nás bez nás. "V čase, keď bol v Bratislave, ja som ho pozvala na rokovanie na ministerstvo zdravotníctva a pán predseda odmietol toto rokovanie. Povedal, že pokiaľ sa akokoľvek budeme baviť o tom, že by mohlo dôjsť k zásahu do nimi vyrokovaného memoranda, tak sa nemá so mnou o čom baviť," pokračovala sa Dolinková.

Šéf lekárskych odborov tvrdí, že dostal pozvanie rokovať o koeficientov pre sestry, na čo nemá mandát

"Mi zavolala na telefóne pani sekretárka, že pani ministerka ma pozýva na kávičku. Sestrám sa ja k ich koeficientom nemôžem vyjadrovať. Sme ochotní prísť na rokovanie, ak bude oficiálne a nie na kávičku," bránil sa predseda LOZ Peter Visolajský.

Zdravotné sestry ale vraj nekontaktoval vôbec nikto. "S nami nerokoval, nikto nás ani nepozval nikam. Ani nechcel o tom komunikovať. Skutočne je to veľmi neslušné," povedala predsedníčka odborového združenia zdravotných sestier Monika Kavecká. "Z môjho pohľadu by sme mohli hľadať a mali hľadať zdroje niekde inde ako v rezorte zdravotníctva," vyjadrila sa Dolinková.

Či ale tento boj tak dôležitý, že je ochotná podmieniť ho svojím ministerským postom, neodpovedala. LOZ navrhlo ministerke Dolinkovej, aby namiesto nižšieho rastu platov zdravotníkov našla peniaze tam, kde jej to odporúčajú jej vlastný analytici v revízii. A v pondelok hovoril šéf odborov príklady, kde peniaze určené na pacientov unikajú.

"My platíme zdravotné odvody na to, aby sme tu liečili pacientov, aby sa o našich príbuzných bolo dobre postarané v nemocniciach. A dokopy tri zdravotné poisťovne, len pri poisťovaní, ako odmeny za poistenie u nich vyplatili 5,6 milióna eur," uviedol Visolajský

Ministerka zopakovala, že materiál o iných možnostiach šetrenia už predložiť chcela

"Materiál má viac ako 40 strán. Sú to opatrenia, ktoré hovoria o šetrení a úsporných opatreniach v rámci zdravotníctva. Čiže bez toho, že by sme hovorili, že ideme siahať na mzdy lekárov a sestier," osvetlila Dolinková.

"Ja som rozprával aj s ľuďmi z konsolidačného tímu o tom, aby sme sa pozreli hlavne na kategórie, ktorých ktorých máme naozaj nedostatok, ako je sestra, praktická sestra, sanitár. A tam si nemyslím, že by sme na týchto ľuďoch mali šetriť," informoval poslanec NR SR Vladimír Baláž.

A ako je ministerstvo pripravené v prípade, že začnú zdravotníci naozaj odmietať nadčasy? "Zatiaľ rokujeme o tom, ako bude vyzerať finálna podoba konsolidácie a keď k tomu príde, tak potom sa budeme zaoberať samozrejme touto témou. Mojou prvoradou úlohou a úlohou aj týchto dní a hodín je predovšetkým hovoriť ešte o tom, ako by sme tú konsolidáciu v rámci zdravotníctva vedeli nejakým spôsobom zvrátiť, prípadne upraviť," zakončila Dolinková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy