Zatiahnuté
12°
Bratislava
Stela
3.10.2024
Na zosuv svahu pri domoch mal pomôcť bager. Priviezli ho ale bez bagristu
Zdielať na

Na zosuv svahu pri domoch mal pomôcť bager. Priviezli ho ale bez bagristu

MARIANKA / V Marianke sú stále tri rodiny evakuované. Keďže v potoku bolo plno stromov, počas prívalových dažďov voda narážala na breh nad ktorým stáli tri rodinné domy. Obyvatelia nemohli nič robiť len sa nečinné prizerať. Pomohol by bager, ale vodohospodári mali v celom okrese Malacky iba jeden a ten bol vyťažený. Poslali ho z Nitry, ale bez bagristu.

"Vždycky tá voda obmyla ten kopec, hlina spadla a odniesol ju preč a človek nemohol nič robiť len sa na to pozerať," opísala obyvateľka Marianky. Obyvatelia troch rodinných domov museli ich dočasne opustiť lebo hrozil zosuv svahu. "Nám bolo odporučené, aby sme odišli s deťmi mimo domu, ja som išla k sestre," dodala obyvateľka. 

Stromy zostali v koryte zakliesnené 

Podľa starostky v koryte potoka po ťažbe vyššie zostali zakliesnené stromy, haluze a voda nemohla plynule tiecť. "Ona podstate tu rotovala a tou rotáciou v podstate zapríčinila to, že brala so sebou aj tú navážku aj ten svah," opísala starostka Marianky Zuzana Iváková. "V ten deň mal prísť ten bager, ale to sa nepodarilo v ten deň, aby prehĺbil to koryto," uviedla obyvateľka. 

Dozvedeli sa pre nich smutnú správu, že v celom okrese Malacky mali len jeden bager, a ten bol totálne vyťažený. Poslali bager z iného okresu, ale bez vodiča. "Spustošená dedina, a privezú vám štátne hmotné rezervy z Nitry to bolo, keď ho priviezli a bagrista vám odovzdal kľúče. A moja prvá reakcia bola, ja nie som bagrista," ozrejmila starostka Iváková. 

Konáre odstránili až po 3 dňoch

Na druhý deň síce poslali bagristu z druhej strany Slovenska, ale ten nevedel bager riadiť. Až na tretí deň, prišiel bagrista, ktorý z potoka odstrániť stromy a konáre. Majitelia ohrozených domov si teraz musia dať postaviť oporné múry a bude ich to stáť desaťtisíce eur. "Mali sme tu statika a ten odhaduje 100 až 150-tisíc eur na jeden oporný múr, a treba ich urobiť až tri," dodala Iváková. 

Starostka zdôraznila fakt, že vodohospodári musia začať s čistením tokov, aby nevznikali takéto obrovské škody. "Nemôže mi nejaký strom vadiť, alebo zavádzať v tom, aby sme ochránili životy a ľudské obydlia," doplnila Iváková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy