Zatiahnuté
12°
Bratislava
Stela
3.10.2024
Obec odmieta predĺžiť nájomnú zmluvu mentálne postihnutému mužovi
Zdielať na

Obec odmieta predĺžiť nájomnú zmluvu mentálne postihnutému mužovi

DUNAJSKÁ STREDA / Okresný súd v Dunajskej Strede vo štvrtok 3. októbra vyhovel návrhu obce Ohrady na vypratanie obecného bytu, v ktorom žije mentálne postihnutý muž. Voči obci síce nemá žiadne dlžoby, ale ani nájomnú zmluvu. Obec ju s ním odmieta uzavrieť. Právnici chystajú odvolanie. Úrad komisára pre osoby so zdravotným postihnutím hovorí o diskriminácii.

52-ročný mentálne postihnutý muž žije sám v obecnom nájomnom byte po smrti svojej mamy. Nájomná zmluva, ktorú vlastne po mame zdedil, bola ale platná len do konca septembra minulého roka. Obec podala na súd návrh na vypratanie bytu. "Obýva nájomný byt žalobcu, na ktorý nie je uzatvorený žiadny právny vzťah, nemáme žiadnu zmluvu," uviedla právna zástupkyňa obce Ohrady. "Žalobkyňa naďalej prijíma poplatky od obžalovaného napriek tomu, že podľa nej nájomný vzťah netrvá, tak by platby zaslala žalovanému späť, nakoľko v takom prípade ide o bezdôvodné obohatenie," uviedla Veronika Paraničová, právna zástupkyňa obžalovaného. 

Lacko má opatrovateľku a všetko riadne platí

"Opakovane sme žiadali o uzavretie nájomnej zmluvy, pani starostka nám nevyhovela, všetko robila pre to, aby tá zmluva nebola predĺžená, aby Lacko bol umiestnený do ústavu," opísala Zuzana Čapkovičová, sestra obžalovaného. Lacko už má opatrovateľku, poplatky za byt sú riadne a včas uhradené.

Prípad dvojizbového obecného bytu rieši od začiatku aj Úrad komisára pre ľudí so zdravotným postihnutím. "Nebola nájomná zmluva predĺžená iba s pánom Čižlákom, čo je z nášho pohľadu diskriminačný postup starostky. Spĺňa všetky predpoklady, aby tam mohol bývať naďalej," opísala Eva Domoráková Arnoldová, právnička z Úradu komisára.

Podľa rozsudku musí Lacko byt vypratať

Sudkyňa vypočula právnych zástupcov žalovaného, mentálne postihnutého Lacka i žalobcu, obce Ohrady. Podľa rozsudku je Lacko povinný vypratať byt v Ohradoch do 3 mesiacov od právoplatnosti rozsudku. "V čase rozhodovania tu mám taký skutkový stav, že žalovaný naďalej býva v byte bez právneho dôvodu. Predmetom sporu o vypratanie nehnuteľnosti nie je dokazovanie preukazovaní nároku na opakované uzavretie nájomnej zmluvy, na tento návrh musí byť iniciované iné konanie a zo strany žalovaného," uviedla sudkyňa Okresného súdu v Dunajskej Strede. 

Rozhodnutie okresného súdu v Dunajskej Strede o vyprataní nájomného bytu nenadobudlo právoplatnosť. "Určite podáme odvolanie a budeme súdnou cestou žiadať to, aby starostka obce Ohrady uzatvorila novú nájomnú zmluvu so žalovaným," dodala Paraničová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy