Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
František
4.10.2024
Odkiaľ pochádzajú Danko a Huliak? Očová a Kopráš očami miestnych
Zdielať na

Odkiaľ pochádzajú Danko a Huliak? Očová a Kopráš očami miestnych

SLOVENSKO / Boli sme sa pozrieť v obciach, ktoré vo svojej slovnej prestrelke spomínali a spomínajú Andrej Danko a Rudolf Huliak. Posielajú si odkazy, kto z akej malej dediny pochádza. Obe obce - Očová a dnes už nie samostatný Kopráš, ležia v banskobystrickom kraji. Miestni nám porozprávali o tom ako žijú. Z jednej z nich pochádza významná osobnosť 18. storočia.

"Ja som obyčajný chlap z dediny," tou dedinou je v prípade Rudolfa Huliaka Očová pri Zvolene, kde aktuálne sedí aj na stoličke starostu. Žije tu zhruba 2500 obyvateľov. Rodákom z Očovej, na ktorého sú obyvatelia hrdí, je Matej Bel. Jeden z najvýznamnejších vedcov 18. storočia, polyhistor a pedagóg má v obci sochu, ktorú neminiete stojí blízko rímskokatolíckeho kostola. A práve ten je lákadlom pre mnohých turistov, je v ňom oltár Majstra Pavla z Levoče.

"Rudolf Huliak sa bije často do pŕs, aký je chlap z malej dediny. Ja som vyrastal v menšej dedine. Ak si ju nájdete na mape," vyjadril sa predseda SNS Andrej Danko. Boli sme sa pozrieť aj v Kopráši, odkiaľ pochádza šéf Národniarov, Andrej Danko. Žije tu už len niekoľko desiatok obyvateľov, prevažne tých starších. Nemajú pohostinstvo, ani potraviny. Tie sú už niekoľko rokov zatvorené.

Kopráš však nie je samostatnou obcou, ale časťou Magnezitoviec

Život tu ľahký nie je, pracovných príležitostí je málo. Oblasť však radi navštevujú turisti. "Viadukt, malý tunel, veľký tunel, Slavošovský tunel, ako ho mnohí nazývajú. My ako obec Magnezitovce máme čo ponúknuť ohľadne turizmu," priblížila starostka obce. Andrej Danko býval s rodičmi v tomto dome. Miestni tvrdia, že sa odtiaľto odsťahovali, ešte keď bol dieťaťom. Jeho rodičia Kopráš raz za rok navštívia, väčšinou na dušičky. Poslanca Danka tu však mnohí nikdy nestretli.

V televízii ho síce sledujú, no keď mali na neho povedať svoj názor, boli skôr vyhýbaví. "Pozerám to, ale potom to niekedy aj vypnem," uviedla jedna z obyvateliek. "To nie je škôlka – parlament, že sa tam hádajú ako v škôlke. Je to tak? Neni to pekné. Viacerým sa to nepáči," zakončila ďalšia obyvateľka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy