Zatiahnuté
10°
Bratislava
František
4.10.2024
Exminister Naď prehral spor s Blahom, no spor pokračuje ďalej
Zdielať na

Exminister Naď prehral spor s Blahom, no spor pokračuje ďalej

BRATISLAVA / Exminister Jaroslav Naď prehral civilný spor s Ľubošom Blahom. Súd totiž jeho žalobu zamietol. Kým europoslanec radosť neskrýval, exminister obrany s verdiktom nesúhlasí a chce za svoju ochranu osobnosti ešte bojovať. Spor sa pritom týkal schvaľovania obrannej dohody medzi Slovenskom a USA. Ospravedlnenie Blahu za výrok o vlastizrade Naďa nateraz padá. Spor ale pokračuje ďalej.

"Predpokladám, že súd potvrdí, že o Naďovi je možné hovoriť, že je vlastizradca. A ochránim tak slobodu slova," povedal europoslanec nezaradený v Európskom parlamente Ľuboš Blaha (SMER-SD). "Sme preukázali to, že je neprijateľné, aby sa vyjadroval pán Blaha, tak ako sa vyjadroval. Aby niekoho obviňoval zo spáchania závažného trestného činu len tak," vyjadril sa bývalý minister obrany Jaroslav Naď (Demokrati). Exminister obrany Jaroslav Naď podal žalobu na Ľuboša Blahu ešte v roku 2022. Žiadal od neho nemajetkovú ujmu sto tisíc eur a ospravedlnenie. Toto ale nateraz padlo. Podľa sudcu ide o výrok politika proti politikovi a súd musí chrániť slobodu politickej diskusie.

"Ide o typický spor či stret dvoch základných ľudských práv. Jednak práva na ochranu osobnosti žalobcu a práva na slobodu prejavu žalovaného. So samotných právnych predpisov nie je možné vyčítať ako vyhodnotiť tento konflikt," povedal sudca. "Ja som samozrejme spokojný s tým, že súd rozhodol v môj prospech. A že pán bývalý minister Naď sa došiel vyplakať na súd a do čista prehral," pokračoval Blaha. "Očakával som to už len kvôli tomu, akým spôsobom celý ten spor prebiehal. Sme videli politické predstavenie pána Blahu. Opakoval stále, že som vlastizradca, že som spáchal trestný čin vlastizrady," pokračoval Naď.

Podľa súdu ale reč o tresno-právnej dohre nebola. Sudca tvrdí, že ide jednoznačne o hodnotiaci politický úsudok. "Ja si spomínam na to, že na mňa bolo podaných niekoľko trestných oznámení zo spáchania vlastizrady. Pán sudca zjavne pri svojom výroku nevychádza z reality," doplnil Naď. "Úplne spokojný budem až vtedy, keď Naď zaplatí za svoje zločiny," doplnil Blaha. Exminister ale s rozsudkom nesúhlasí. "Pokiaľ súd sa právoplatne uzhodol na tom, že pán Matovič nemôže hovoriť o pánovi Blahovi, že mydlil barana. Snáď by mala platiť nejaká zásada právnej istoty," dodal Naď.

"Prakticky vždy vyhrávam, pretože na Slovensku je demokracia," dodal Blaha. Rozhodnutie sudcu ale ešte nie je právoplatné. Jaroslav Naď sa totiž rozhodol bojovať. V tejto veci chce podať odvolanie. A tento spor tak bude riešiť ešte krajský súd. "Keď to nebude stačiť, tak sa obrátim aj na Európsky súd," uzavrel Naď. "Ako som hovoril, že ho považujem za vlastizradcu, tak to budem hovoriť aj naďalej," uzavrel Blaha.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy