Zatiahnuté
15°
Bratislava
Viera
5.10.2024
Vďaka investícii do zbrojárskeho priemyslu môžu na východe vzniknúť nové pracovné miesta
Zdielať na

Vďaka investícii do zbrojárskeho priemyslu môžu na východe vzniknúť nové pracovné miesta

SNINA / Investície v stovkách miliónov eur – takto by sme v skratke mohli zhrnúť cestu ministra obrany Roberta Kaliňáka na východe Slovenska. V Snine otvoril modernú linku na výrobu delostreleckej munície a v Strážskom je v pláne spustenie výroby prachových náplní. V regióne vďaka tomu vzniknú stovky pracovných miest.

​Otvorenie novej linky a investícia 31,5 milióna eur znamená pre región silný ekonomický prínos. Sninská pobočka, ktorá vyrába veľkokalibrovú muníciu plánuje zvýšiť počet zamestnancov až dvojnásobne. To znamená zo súčasných 180 na viac ako 340. "Som spokojný, že je tu práca konečne a ešte keď to plánujú takto rozvíjať, tak to bude dobré," povedal Jozef Čopík, operátor výroby. "Táto 155 milimetrová ďalekonosná strela s dosahom až do 40 kilometrov patrí medzi extra triedu na svete a je veľmi vyhľadávaná," opísal Robert Kaliňák, minister obrany. 

20 % sa vyváža na Ukrajinu 

Do dvoch rokov plánujú zvýšiť ročnú produkciu delostreleckej munície na 360-tisíc kusov. "Pribudne ešte ďalšia linka lisovacia, kde to telo vylisujete a potom ide na obrábanie," ozrejmil Pavol Čahoj, predseda predstavenstva ZVS Holding.

Väčšinu munície vyvážajú do krajín NATO, časť sa dostane aj k nášmu východnému susedovi. 20% zo súčasných výrobných kapacít sa vyváža na Ukrajinu. Podľa ministra nejde o podporu vojny ale o podpore pracovných miest a chudobného regiónu. "Ja si myslím, že je zásadný rozdiel medzi tým, že dáte všetok majetok, ktoré ministerstvo obrany má, že sa pokúšate vytvárať také pracovné podmienky, aby ľudia mohli zarábať peniaze. to je pre mňa rozhodujúce," ozrejmil Kaliňák. 

Štát bude vedieť byť v prípade krízy sebestačný 

V strážskom sa obnoví zbrojársky areál. Naposledy sa tu špeciálna munícia vyrábala v roku 2003. "Chceme začať vyrábať v roku 2027 a máme kapacitu zhruba 720-tisíc kusov týchto náplní, čo viete použiť na 120-tisíc kusov projektilov," priblížil Marián Goga, prezident MSM Group.

Prácu tu nájde 150 zamestnancov. Bezpečnosť má garantovať moderná technológia a nové haly. Výsledkom bude pohon pre delostreleckú muníciu. "Úlohou tej náplne je dostať ten projektil na vzdialenosť, ktorú potrebujete do cieľu," dodal Goga. Väčšina produkcie pôjde na export. Podiel vo fabrike však bude mať aj štát. Vďaka tomu sa stane po prvýkrát vo svojej histórii úplne sebestačný pri výrobe tejto munície. "My mali len tu vrchnú časť. Celú výrobu sme boli schopní robiť na Slovensku, ale zvyšok sa musel importovať, čo nás robí závislým v prípade krízy," doplnil Kaliňák. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy