Zatiahnuté
15°
Bratislava
Viera
5.10.2024
Slovenské strediská sa pripravujú na novú sezónu: Aké novinky čakajú na lyžiarov?
Zdielať na

Slovenské strediská sa pripravujú na novú sezónu: Aké novinky čakajú na lyžiarov?

BACHLEDOVA DOLINA / Lyžiarske strediská sú kostrou horského cestovného ruchu, na ktorú je v regiónoch naviazaných množstvo podnikateľov a pracovníkov. Tie slovenské sa pripravujú na novú sezónu už niekoľko mesiacov a čakajú už len na sneh. My sme boli zvedaví aj na to, či sa Slovákom predraží lyžovačka.

​Na Slovensku lyžuje jedna pätina ľudí. Máme 80 lyžiarskych stredísk. Nestáva sa často, aby sa v nich vybudoval úplne nový lyžiarsky vlek. Pre Bachledovu dolinu je to historická chvíľa. Nestáva sa v týchto ťažkých časoch pre cestovný ruch to, aby v stredisku vybudovali úplne nový lyžiarsky vlek. "Sedačku by sme slávnostne chceli otvoriť v decembri 2024. Dúfame, že nasneží čo najskôr,"  povedal konateľ spoločnosti Bachledka Peter Nemešany.

Krásne výhľady budú mať ľudia z novej sedačkovej bubliny. Dĺžka novej lyžiarskej trasy je 1100 metrov. Lyžiar prekoná prevýšenie 230 metrov. Za hodinu prepraví 2 950 osôb. No a kým turistu odvezie za lyžiarskym zážitkom, potrvá to 3 minúty a 40 sekúnd. Na lane sa bude točiť 66 vozňov. "Je tu úžasná história a veľké nadšenie pre lyžiarsky šport," opísala riaditeľka Slovakia Travel Ivana Vala Magátová.

Lyžiarske vleky platili doposiaľ 10 percentné DPH, po novom to bude až 23 percent. " Ale zas daň na ubytovanie a na stravu je 5 percent. Čiže sa to nejakým spôsobom dá balansovať," uviedol štátny tajomník Ministerstva cestovného ruchu a športu Slovenskej republiky Ján Krišanda. A tak nás zaujímalo, či sa cena lístkov alebo teda skipasov pre túto sezónu bude zvyšovať. "Ceny lístkov by sa mali upraviť okolo 6 percent smerom nahor," ozrejmil Nemešany.

A tak je teda jasné, že hoci prichádza pre lyžiarske strediská komplikovanejšia doba, mnohé pripravili exkluzívne novinky. "Najväčšou novinkou zimnej sezóny bude určite najdlhšia osvetlená zjazdovka na večerné lyžovanie v strednej Európe s výnimkou Álp, ktorú pripravujeme v Jasnej," informoval hovorca Tatry Mountain Resorts  Marián Galajda. Podobný projekt ako v Bachledka budú pravdepodobne realizovať čoskoro aj v Jasnej. A tatranskou lahôdkou by mala byť v blízkej budúcnosti výmena lanovky na Lomnický štít. "Je to úžasné a myslím si, že postupne v tých jednotlivých strediskách naozaj sa hľadajú investície na to, aby sme ich zmodernizovali," uzavrela Magátová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy