Zatiahnuté
10°
Bratislava
Viera
5.10.2024
Nové voľby v 37 obciach a jednom meste: V niektorých sa menia na nekonečný príbeh
Zdielať na

Nové voľby v 37 obciach a jednom meste: V niektorých sa menia na nekonečný príbeh

NECHVÁLOVÁ POLIANKA / Od siedmej rána si v 37 obciach a jednom meste na Slovensku vyberajú nových starostov, primátora aj obecných poslancov. Ide o samosprávy, kde sa voľby nekonali alebo sa musia opakovať. My sme sa pozreli na Liptov aj na krajný východ, kde sa stal z volieb nekonečný príbeh.

​Nechválová Polianka je na Slovensku raritou. Samospráva tu nemôže plnohodnotne fungovať už dva roky a doplácajú na to miestni obyvatelia. "Už je na čase, aby sme aj v tejto obci žili ako v 21. storočí," povedala členka volebnej komisie Andrea Muličáková. Kto je vlastne starostom? Otázku riešia miestni obyvatelia aj samotní kandidáti. Pred dvoma rokmi sa tu komunálne voľby skončili remízou. Nasledovali ďalšie - v oboch prípadoch ich ale Najvyšší správny súd vyhlásil za neplatné. Dôvodom bolo účelové nahlasovanie ľudí na trvalý pobyt v obci tesne pred voľbami. "Atmosféra je napätá aj v obci, aj v miestnosti," vysvetlila predsedníčka volebnej komisie Antónia Megelová.

Dovedna je tu 103 oprávnených voličov a starostu si volia už po štvrtýkrát. "Ľudia prichádzajú voliť priebežne," povedala členka volebnej komisie Martina Gezáková. "Verím, že tieto voľby už konečne budú úspešné a starosta a poslanci budú môcť naplniť svoje vízie," doplnila Muličáková. "A žiaden hnev, jednota nech tu je," podotkla obyvateľka Nechválovej Polianky.

Starostovská stolička je už viac ako osem mesiacov prázdna aj v Liptovskej Kokave. V sobotu 5. októbra sa o ňu uchádzali traja kandidáti. Vo volebnej miestnosti na obecnom úrade sme zastihli aj 90-ročnú pani Želmíru. Doposiaľ sa zúčastnila každých volieb, osud obce jej nebol ľahostajný. "Nič sa nerobí, nič sa nedeje, dedina zaspala. Dôležitý je starosta," povedala 90-ročná volička Želmíra.

Obec pod Kriváňom má 753 oprávnených voličov. Riadne zvolený starosta sa vzdal svojej funkcie v januári tohto roka. "Bez starostu je to zle naozaj. Robilo sa v dedine, ale len to, čo nám viac menej zákon dovoľoval," uviedol volič Tomáš. "V súčasnej dobe, máme percento účasti asi 20 percent a predpokladáme, že tá účasť bude oveľa vyššia, pretože pre dedinu je to dôležité," opísala predsedníčka volebnej komisie Anna Droppová.
Od výsledku dnešných volieb sa totiž bude odvíjať odpoveď na jednu dôležitú otázku. Či budú obce prosperovať a pôjdu ďalej alebo budú stagnovať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy