Polojasno
17°
Bratislava
Natália
6.10.2024
Mladého Lukáša zasiahol elektrický prúd. Teraz sa chce už vrátiť domov a znovu chodiť
Zdielať na

Mladého Lukáša zasiahol elektrický prúd. Teraz sa chce už vrátiť domov a znovu chodiť

KOVÁČOVÁ / V lete Slovenskom otriasla správa o tom, ako 14-ročného Lukáša zasiahol elektrický prúd, keď sa snažil vytiahnuť loptu z potoka. Mnohí ľudia neváhali a prispeli do zbierky pre chlapca. Lukáša resuscitoval najprv kamarát, potom záchranári. Ležal na oddelení ARO v bdelej kóme. Pozrite sa, akú má podpora známych aj neznámych silu. Viac sa dozviete vo videu.

Namiesto plánovaného večerného odchodu na dovolenku s rodičmi a dvoma bratmi sa večer Lukáš ocitol v nemocnici. Na prahu života a smrti. Počas hry im odletela lopta do potoka. Štrnásťročný Lukáš sa ju pokúsil vytiahnuť, ale zasiahol ho elektrický prúd. Kým v potoku ešte ležala lopta, Lukáša už prevážal vrtuľník a mama syna zbadala až na nemocničnej chodbe. Ocitol sa v bdelej kóme. 

Rodičia sa dočkali prvých slov a prvých tréningov

Jeho basketbalová lopta s ním bola na posteli po celý čas na ARE. "Aby sa čo najviac spojil s týmto životom, aby sa vrátil," ozrejmila Adriana Kušíková, matka Lukáša. Preberal sa postupne. "On pohol perami alebo rukou. Ja som sa tešila zo všetkého," dodala mama. Nakoniec sa rodičia dočkali aj toho, že ich pri jednom z bežných úkonov oslovil. "Počul si, že on rozpráva. Jemu tam niečo šrotí. Ten život tam niekde je," opísala mama. 

Od konca augusta je Lukáš v špecializovanom liečebnom ústave Marína v Kováčovej a robí veľké pokroky. "U Lukáša naozaj môžem povedať, že ten pokrok je priam zázračný. On prišiel ležiaci a momentálne sa učí chodiť. Momentálne precvičuje základné pohyby ako dieťatko, keď sa v postieľke postaví a pripravuje sa, stabilitu trénuje, úkroky," priblížila Katarína Recabarrenová, lekárska námestníčka ŠLÚ Marína, Kováčová.

Lukáš sa už teší domov

Prvých slov sa už Lukášova rodina dočkala. Teraz všetci a najmä on čakajú na jeho prvý samostatný krok. "Najväčšiu radosť by mi urobilo asi to, keby už môžem ísť domov a keby už viem chodiť," povedal Lukáš. "To je na našej práci pekné, že už nepoužívame lieky a operácie, ale používame pohyb, vodu, používame hipoterapiu, canisterapiu, staráme sa o psychickú stránku," opísala Recabarrenová. Basketbalom sprevádzal terapiou už od lôžka v Národnom ústave detských chorôb.

"Ten Jakub, čo ho zachránil, tak ho chcel vybrať, ale ako sa ho chytil, tak vlastne začalo aj jeho triasť, že sa nevedel odpojiť," opísala mama. Kamarát po vytiahnutí čerpadla, ktoré si všimol v potoku, nakoniec všetkými silami vytiahol aj Lukáša a začal ho oživovať. Mama dnes s médiami hovorí aj preto, aby dala silu a nádej aj iným. "Určite sa nevzdávať. Veľa ľudí mi tu hovorí, že aká si silná, ale ja tu stretávam toľko prípadov a toľko všelijakých mamičiek a detí," povedala mama.

Hoci ich čaká ešte dlhá cesta, sníva aj o basketbalovom ihrisku v Borinke nielen pre svojho syna. "To tam nejak vybudovať a z nejakých zdrojov z nejakých nadácií, aby to bolo pre všetkých," dodala Lukášova mama.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy