Oblačno
17°
Bratislava
Natália
6.10.2024
Rudolf Huliak navrhuje odstrel približne 30 medveďov
Zdielať na

Rudolf Huliak navrhuje odstrel približne 30 medveďov

SLOVENSKO / Poslanec a predseda parlamentného výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Rudolf Huliak (klub SNS) v reakcii na útok medveďa navrhuje eliminovať približne 30 synantropných jedincov. Má ísť o takých medveďov, ktorí sa pravidelne zdržiavajú v blízkosti ľudských obydlí. Informoval o tom TASR s tým, že zo soboty (5. 10.) na nedeľu odlovili dva medvede, jedného v blízkosti miesta útoku.

"Po sobotnej tragédii navrhujem rázne a striktné riešenie otázky, aby neprišlo k ďalšej ľudskej tragédii v oblasti Hybe, Liptovského Mikuláša a Liptovskej Kokavy," povedal Huliak. Dodal, že odlovená bola v noci samica a medveď, na ktorého bol predtým vystavený protokol na ulovenie ako synantropného jedinca. Zásahový tím Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR podľa neho naďalej vykonáva služby v tejto oblasti.

Huliak ďalej priblížil, že vo štvrtok 10. októbra zasadne krízový štáb, na ktorom sa zúčastnia všetci užívatelia poľovných revírov, primátor a starostovia okresu Litovský Mikuláš. "ŠOP vytýči tzv. ochrannú zónu extravilánov obcí a mesta, kde všetky medvede nemajú čo robiť, a tak budú eliminované miestnymi užívateľmi poľovných revírov v spolupráci so štátnou ochranou prírody," povedal poslanec.

Zároveň tvrdí, že aj okres Brezno vyhlasuje obdobný krízový stav. Vyzýva preto aj ostatné obce, mestá a užívateľov poľovných revírov, ktorí majú dlhodobú vedomosť o problematických medveďoch, aby tiež vyhlásili krízové stavy. Stret s medveďom neprežil v sobotu dopoludnia muž v katastri obce Hybe. Medveď mu pri útoku zasiahol jednu z hlavných tepien dolnej končatiny. Incident preveruje Zásahový tím pre medveďa hnedého.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy