Jasno
16°
Bratislava
Natália
6.10.2024
Nevinné obete ľudskej krutosti: Dva psíky mali lano vrastené do krku
Zdielať na

Nevinné obete ľudskej krutosti: Dva psíky mali lano vrastené do krku

LUČENEC / V priebehu 5 dní ošetrila veterinárka dvoch psíkov s rovnakými zraneniami. Lano, o ktoré ich uviazali majitelia, mali vrastené do mäsa. Tí, ktorí sú zodpovední za ich zranenia, ale postihnutí nebudú. Upozorňujeme, že nasledujúci obsah nie je vhodný pre maloletých divákov.

​Vychudnutý, zavšivavený, špinavý a s kúskom lana okolo krku behal po okolí. Keď ho pracovníci útulku odniesli k veterinárke, zistila závažné zranenie. Lano mal v oblasti krku vrastené do mäsa. "Má závažné traumatické zmeny v oblasti krku. Tie sú jasne po povrázku. Tam to hnilo dobrého pol roka, možno rok. Extrémna zmes hniloby a proste tých hnisotvorných baktérií," opísala zverolekárka Michaela Hrabcová. 

Psíky rástli a lano im nikto nepovolil

Zranený Eman ešte pár dní pobudne na veterinárnej klinike a potom skončí s najväčšou pravdepodobnosťou v lučeneckom útulku. Tak ako aj ďalší psík, ktorého len pár dní pred tým odchytili s podobnými zraneniami. "Sám ležal pri ceste a čakal na nejakého záchrancu. Chvála pánubohu záchranca išiel okolo a kontaktoval nás," povedala Katarína Ferenczová, majiteľka útulku Lučenec. "On tam mal z mušiek, z mäsiarok nakladené larvičky," ozrejmila zverolekárka Hrabcová. 

Ak by tak boli psíky dlhšie, hrozila by im smrť

Obidvoch psov zrejme majitelia uviazali, ešte keď boli šteniatka. "Nikto im to lano nepovolil. Oni rástli, akurát nikomu nedošlo, že to lano nerastie," povedala pani Ferenczová. Pomoc prišla v týchto prípadoch našťastie včas. Ak by psíky zostali uviazané ešte dlhšie, hrozila by im smrť. "Môže sa stať, že sa poškodí hltan, alebo hrtan zvieraťa. Oni by sa zadusili, nevedeli by prehltnúť vodu," opísala pani Ferenczová. 

Majiteľka útulku je ale presvedčená o tom, že mnoho ďalších zvierat ich majitelia uväzujú na príliš krátkej reťazi. Vyzýva verejnosť, aby bola všímavá. "V prípade, že vidíte takéhoto psíka, ktorý je na extrémne krátkej reťazi, nedajbože na šnúre alebo na lyku, prosím kontaktujte útulky. Každý útulok je tu od toho, aby pomáhal psíkom v núdzi," dodala Ferenczová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy