Jasno
14°
Bratislava
Natália
6.10.2024
Rozhovor s kardiochirurgom: Pacientovi vymodelovali chlopňu z jeho vlastného srdcového tkaniva
Zdielať na

Rozhovor s kardiochirurgom: Pacientovi vymodelovali chlopňu z jeho vlastného srdcového tkaniva

SLOVENSKO / Už sme vás informovali o úspechu slovensko-českých kadiochirurgov, ktorí len pred pár dňami u nás vykonali unikátnu operáciu srdca. Slovenský špičkový kardiochirurg Adrián Kolesár modifikoval jednu z najzložitejších operácií srdcových chlopní tzv, Rossovú operáciu. Na Slovensku operuje dospelých pacientov len on, vo Východoslovenskom ústave srdcových a cievnych chorôb v Košiciach. Ako prví na svete s dvomi českými kardiochirurgami mladému pacientovi s vrodenou srdcovou chybou vymodelovali chlopňu z jeho vlastného srdcového tkaniva. A zmenili chlopne v dvoch tepnách bez použitia umelej náhrady či chlopne z mŕtveho darcu. Jedinečný zákrok sledoval štáb TV JOJ. Teraz vám ponúkame rozhovor s autorom tejto svetovej modifikácie Rossovej operácie srdca. S doktorom Adriánom Kolesárom sa rozprával kolega Rasto Striško. Upozorňujeme, že nasledujúci obsah nie je vhodný pre maloletých divákov.

O akej operácii sa bavíme a o akom pacientovi s akou diagnózou?

Hovoríme o pacientovi, ktorý má vrodenú chybu aortálnej chlopne. Nie je to dedičné, je to vrodené. Preto títo pacienti sú väčšinou v ranom veku, buď v detskom veku, alebo do tridsiatich rokov života. Im nemôžeme len tak nahradiť tú chlopňu. Teda môžeme, čo sa aj vlastne robí, ale dostanú miesto tej aortálnej chlopne mechanickú chlopňu a tá má svoje limitácie a riziká.

Za prvé je to cudzí materiál, čiže je tam väčšie riziko zápalu tej umelej chlopne. Títo pacienti potom musia brať lieky na riedenie krvi, pretože inak by vznikla zrazenina. Niekedy sa to prestrelí a potom pacienti môžu vykrvácať do kolena, do žalúdka, do hlavy a tie následky, hlavne čo sa týka mozgu, sú prakticky fatálne. Tento tvrdý režim musí dodržiavať do konca svojho života každý nositeľ umelej srdcovej chlopne. Neexistuje žiadna dokonalá chlopňa. Keby sme použili biologickú chlopňu, tak u mladých pacientov sa degeneruje veľmi skoro. Snažíme robiť nejaké iné alternatívy, ktoré sú technicky aj časovo výrazne náročnejšie.

Dostávame sa k tej operácii, ktorej hovoríme rozsiahla operácia, ktorá bola dizajnovaná profesorom Donaldom Rossom veľmi dávno v 70-tych rokoch minulého storočia. Vykonáva ju relatívne málo centier kvôli technickej a časovej náročnosti, kvôli vysokému riziku hlavne u mladých ľudí. Najčastejšie sa používajú mamografie z mŕtvych darcov. Lenže tých je vo všeobecnosti málo. Potom môžeme miesto toho použiť biologickú protézu. Lenže tá môže degenerovať. Čo viem, tak sme prvý na svete, ktorí sme vykonali túto operáciu. 

Viac sa dozviete v rozhovore s kardiochirurgom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy