Jasno
12°
Bratislava
Natália
6.10.2024
Ozbrojené sily SR ukázali našu palebnú silu aj zahraničným partnerom
Zdielať na

Ozbrojené sily SR ukázali našu palebnú silu aj zahraničným partnerom

SLOVENSKO / Vojna na Ukrajine ukázala, že delostrelectvo má stále svoje miesto aj na modernom bojisku. Až 60 % obrnených vozidiel zničilo delostrelectvo. Síce nepatríme k veľmociam vo vývoze obrannej technológie ako to bolo za čias Československa, no Slovensko stále dominuje vy výrobe munície. ​ Momentálne majú o našu technológiu záujem krajiny ako sú Malajzia, Brazília či Argentína.

Počas podujatia Industry Day ukázali Ozbrojené sily Slovenskej republiky našu palebnú silu z húfnic a raketometu či mínometu, a to desiatkam delegátov z NATO. "Sú tu jednak predstavitelia ministerstiev obrany a jednak predstavitelia a šéfovia zväzov výrobní obranného priemyslu danej krajiny," priblížil minister obrany Robert Kaliňák. "Viem, že slovenský obranný priemysel robí veľké pokroky. Prioritou je naplniť nielen národné kapacity, ale zamerať sa aj na export," povedal Francisco Martínez, španielsky námorný kapitán a atašé. 

O našu muníciu je v zahraničí záujem

Naše húfnice Dana, Zuzana 1, 2, Eva či BIA zaujali delegátov NATO a aj preto sa Slovensko v blízkej dobe bude usilovať o to, aby sa stalo centrom pre testovanie nepriamej paľby. Ideálne priestory máme napríklad na Záhorí. "Zároveň sme svojím spôsobom aj veľmocou vo výrobe munície, o ktorej takisto medzi našimi západnými partnermi veľký záujem," priblížil Kaliňák. 

Cena za náboj do húfnice sa pohybuje okolo 5 000 eur a vyššie. Náboje do mínometov sú podstatne lacnejšie medzi 700 až 1 000 eur. Dostrel u našich mínometov je niečo vyše desať kilometrov. Pri húfniciach sa maximálny dostrel pohybuje na úrovni 45 kilometrov. "Je to ideálny prostriedok na podporu pozemných vojsk," dodal Kaliňák. 

Aj túto oblasť zasiahne konsolidácia

Naše obranné zložky čaká modernizácia, no aj túto oblasť zasiahne konsolidácia. "Sú určite projekty, ktoré počkajú, ktoré budú mať nejaký odklad alebo budú výrazne menšie," priznal Kaliňák. "Vieme o tom, že musíme modernizovať pozemné sily, modernizovať protivzdušnú obranu," povedal Daniel Zmeko, náčelník generálneho štábu ozbrojených síl SR. 

Kedysi Československo dominovalo vo vývoze obranného priemyslu. "Vo výrobe tankov a obrnených vozidiel sme boli tretí najväčší po Spojených štátoch a po Sovietskom zväze," priblížil Radovan Hudák, riaditeľ pre EÚ a NATO MSM Group. 

V súčasnosti sa zameriavame najmä na delostrelectvo. Vyrábame nielen muníciu, ale aj hlavne či podvozky. Vrátiť sa však k zašlej sláve, ktorá panovala pred zrušením niektorých závodov ťažkého strojárstva, nebude zo dňa na deň. "Musel by sa zásadným spôsobom pohnúť aj zámer v Európskej únii podporovať obranný priemysel," doplnil Hudák. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy