Jasno
11°
Bratislava
Natália
6.10.2024
MAPA: Na týchto miestach Slovenska ľudia hlásia výskyt medveďov
Zdielať na

MAPA: Na týchto miestach Slovenska ľudia hlásia výskyt medveďov

SLOVENSKO / Portál Sprej na medveďa vytvoril a pravidelne aktualizuje mapu výskytu medveďov na jednotlivých lokalitách Slovenska v blízkosti ľudských obydlí. Vďaka tomu môžu byť ľudia v daných lokalitách obozretnejší pred medveďmi. Operačné stredisko pre medveďa hnedého prijalo od júla 128 hlásení.

"Na mape sú miesta, kde výskyt medveďa hlásili obce a upozorňovali občanov na ich pohyb, nemusia na nej byť zahrnuté všetky udalosti a hlásenia. Lokality vyznačené na mape sú orientačné," informuje portál Sprej na medveďa pod uvedenou mapu. Autori dodávajú, že mapa nemá zobrazovať populáciu medveďov na našom území.

Portál na tejto mape od roku 2023 zaznačuje výskyt medveďov v blízkosti miest a obcí, aby pomohli zamedziť stretu ľudí s týmto šelmami. Každý zaznačený bod na mape predstavuje nahlásenie priameho stretu medveďa s človekom alebo zahliadnutie medveďa v blízkom okolí. Zároveň po kliknutí na bod obsahuje  krátku informáciu o tom, kde presne sa medveď nachádzal, či na mieste ľudia videli viacero medveďov naraz alebo medvedicu s mláďatami. Tieto informácie portál nenahlasuje ďalším inštitúciám. Portál pri spozorovaní medveďa odporúča postupovať podľa pokynov Zásahového tímu ŠOP SR. V prípade zahliadnutia medveďa portál motivuje ľudí, aby im danú informáciu nahlásili mailom spolu s popisom udalosti. 

Mapu, kde všade na Slovensku zaznamenali pohyb medveďov si môžete pozrieť na tomto linku:

sprejnamedveda.sk

​Mapu výskytu medveďov na jednotlivých lokalitách portál naposledy aktualizoval 5. októbra 2024. 

Operačné stredisko pre medveďa hnedého prijalo od júla 128 hlásení

Operačné stredisko pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR od svojho vzniku v júli prijalo 128 hlásení. Z toho 20 bolo neopodstatnených. Pre TASR to uviedol odbor komunikácie a propagácie ŠOP. Ochranári zároveň neevidovali volania, ktoré ľudia prerušili pred ukončením telefonickej hlášky. "Zásahový tím pre medveďa hnedého ŠOP SR bol najčastejšie vyslaný do Žilinského kraja (Martin, Ružomberok, Liptovský Mikuláš), Banskobystrického kraja (Hrochoť, Očová, Detva, Turecká) a Prešovského kraja (Vysoké Tatry, Štrba)," priblížil odbor komunikácie.

Operačné stredisko rieši oznámenia o výskyte medveďa monitorovaním okolia, dohľadávaním jedincov v prípade dopravných nehôd, plašením a v krajnom prípade aj ich elimináciou. Zásahové tímy sú podľa ŠOP v nepretržitom spojení s operačným strediskom prostredníctvom technológie poskytnutej prevádzkovateľom operačného strediska.

Takto dostávajú aktuálne informácie o udalosti a mieste, kam sú vysielaní na zásah. "Zásah je ukladaný prostredníctvom špeciálnej technológie do informačných systémov a po jeho ukončení je vyhotovená zostava s priebehom udalosti a zásahu. Na všetky oznámenia vyráža Zásahový tím pre medveďa hnedého v zmysle určenej priority, prednosť majú mimoriadne udalosti," vysvetlili ochranári. Dodali, že operačné stredisko tiež priebežne vyhotovuje hlásenia pre zodpovedné osoby.

ŠOP zriadenie operačného strediska hodnotí pozitívne. Podľa vlastných slov to prispieva k profesionalizácii ich práce. "Z nášho pohľadu ide o posun pri riešení mimoriadnych udalostí, čo členom zásahového tímu vytvára priestor na prácu v teréne," skonštatovala.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy