Jasno
10°
Bratislava
Natália
6.10.2024
Po včerajšom smrteľnom útoku medveďa eliminovali dva problematické jedince
Zdielať na

Po včerajšom smrteľnom útoku medveďa eliminovali dva problematické jedince

LIPTOVSKÁ KOKAVA / Po útoku medveďa zahynul včera 63-ročný hubár. Tragédia neďaleko obce Liptovská Kokava spustila vlnu okamžitých opatrení aj politických vyjadrení. V okrese Liptovský Mikuláš vyhlásili ešte včera mimoriadnu situáciu. Počas noci eliminoval zásahový tím na Liptove dva medvede, jedného v blízkosti miesta útoku. Rudolf Huliak navrhuje odstrel ďalších asi 30 jedincov, ktoré sa pravidelne zdržiavajú v okolí Liptovskej Kokavy.

​​Svoj návrh podložil Rudolf Huliak týmto videom. Je na ňom zachytených 31 medveďov, ako sa kŕmia kukuricou. Vidieť tu samice s mláďatami aj samostatné jedince. "K dnešnému dňu štátna ochrana prírody spolu s poľovníkmi eliminovala 71 medveďov. Treba urobiť rázny zásah do populácie medveďa ako takej," povedal Rudolf Huliak, predseda výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životného prostredia.

Video vzniklo na kukuričnom poli za Liptovskou Kokavou smerom na Podbanské. Rozprávali sme sa s mladým mužom, ktorý ho nakrútil. Medvede sem chodí pozorovať už niekoľko týždňov. "Približne sme teraz od Kokavského salaša, kde sa včera stal incident asi 5 kilometrov vzdušnou čiarou. Tých 31 medveďov, čo som tu natočil, je tu na dennej báze. Už aj tu tí obyvatelia v okolí to berú ako bežnú vec," opísal Jozef Maga, fotograf medveďov. 

Po tragickom úmrtí 63-ročného hubára, vyhlásili ešte včera, v celom okrese Liptovský Mikuláš mimoriadnu situáciu. Proces schvaľovania odstrelu chráneného medveďa hnedého sa tým dokáže výrazne urýchliť. "Môžeme potvrdiť, že zo soboty 5.10. na nedeľu došlo na Liptove k eliminácií dvoch jedincov medveďa hnedého, jedného v blízkosti miesta útoku," znelo vo vyjadrení ŠOP. 

Minister životného prostredia chce zároveň preveriť konanie štátnej ochrany prírody. Ako sa vyjadril cez sociálne siete, chce zistiť, či neprišlo k nejakému podceneniu situácie na lokálnej úrovni. "Na rokovanie vlády predložím návrh, aby každý národný park musel mať zriadený na svojom území vlastný zásahový tím na odstrel medveďov," uviedol Tomáš Taraba, minister životného prostredia. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy