Jasno
20°
Bratislava
Eliška
7.10.2024
Munícia za štyri milióny eur je na Ukrajine. Slováci môžu pomáhať naďalej
Zdielať na

Munícia za štyri milióny eur je na Ukrajine. Slováci môžu pomáhať naďalej

BRATISLAVA / Obrancovia Ukrajiny už môžu využívať delostreleckú muníciu, na ktorú vyzbierala financie slovenská občianska zbierka Munícia pre Ukrajinu. Jej organizátori s pomocou českých a ukrajinských partnerov doručili 2700 kusov munície kalibru 122 mm od českej zbrojovky STV Group. Ide o kombináciu dvoch druhov streliva, z ktorých jeden má väčší dostrel. Náklad vážil 122 ton a na miesto určenia ho prepravilo 6 kamiónov. Distribúcia a použitie munície je teraz v kompetencii ukrajinskej armády.

"Som rád, že sa dielo podarilo zavŕšiť a že to malo veľký zmysel," povedal ambasádor zbierky 100-ročný bývalý účastník SNP Otto Šimko. Takmer 70-tisíc darcov doteraz poslalo na účet zbierky takmer 4 a pol milióna eur. Zostávajúce prostriedky budú použité na nákup granátov do granátometov podľa požiadaviek ukrajinskej strany. Viac než 5 500 kusov granátov M433 (HEDP) kalibru 40x46mm bude dodaných do konca roka 2024 na základe už uzavretej zmluvy medzi Ukrajinským veľvyslanectvom v Českej republike, dodávateľom a Nadačným fondom pre Ukrajinu.

Dosiahnutie významného míľnika aj plán nákupu munície organizátori ohlásili ešte 8. mája. Prostriedky prevyšujúce 4 milióny eur vyzbierali za rekordne rýchly čas - 22 dní. Slovenská občianska spoločnosť sa tak pridala k muničnej iniciatíve českej vlády potom, čo tak odmietol urobiť premiér Robert Fico a Vláda Slovenskej republiky. Zbierka sa stala historicky najväčšou foundraisingovou kampaňou na Slovensku a zarezonovala aj v zahraničí, keď o nej napísali veľké svetové aj ukrajinské médiá.

Slováci aj Česi priebežne na zbierku stále prispievajú. Od augusta poslali vyše 100-tisíc eur. "Zbierka je unikátna tým, že na jednom účte sa stretávajú dary zo Slovenska aj Českej republiky. V súčasnosti tvoria dary z Čiech významnú položku. Ďakujeme za to," vyhlásil Martin Ondráček z Dárku pro Putina. "Vojna proti Ukrajine zo strany ruského agresora ani zďaleka nekončí a naši susedia muníciu stále potrebujú ako soľ, aby sa útokom dokázali brániť. Preto sme sa v Mier Ukrajine rozhodli v zbierke pokračovať. V záujme bezpečnosti Slovenska a celého európskeho kontinentu musí Ukrajina túto vojnu vyhrať," povedal Marián Kulich, z občianskeho združenia Mier Ukrajine.

Iniciátori úspešnej zbierky na muníciu aktivista Fedor Blaščák a fotoreportér Vladimír Šimíček pokračujú v humanitárnych aktivitách na pomoc Ukrajine aj naďalej. Spolu s ďalšími fotografmi a novinármi organizujú ďalšiu zbierku na sanitky a rušičky dronov. "V muničnej zbierke sme splnili, čo sme sľúbili a teraz spúšťame pokračovanie úspešnej zbierky Sanitky pre Ukrajinu. Chceme poprosiť našich darcov, aby pomáhali aj naďalej," povedal fotograf Denníka N Vladimír Šimíček a iniciátor zbierky na sanitky, v rámci ktorej sa doteraz vyzbieralo viac než 550-tisíc eur vďaka čomu sa k medikom na fronte dostalo viac než 70 sanitiek a terénnych áut.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy