Jasno
15°
Bratislava
Eliška
7.10.2024
NÁVOD: Pasívna obrana alebo útek? Takto sa ochránite pri stretnutí s medveďom
Zdielať na

NÁVOD: Pasívna obrana alebo útek? Takto sa ochránite pri stretnutí s medveďom

SLOVENSKO / Problematika škôd spôsobených medveďom hnedým na hospodárskych zvieratách, včelstvách, plodinách, ovocných a lesných drevinách, ako aj na majetku, je v súčasnosti vnímaná veľmi citlivo, najmä laickou verejnosťou. Najvýraznejšou témou na Slovensku je však stret človeka s medveďom.

​Ako predísť stretu s medveďom?

Medveď sa vo voľnej prírode zvyčajne snaží ľuďom vyhýbať, no môže sa stať, že nás nepostrehne. Preto je dôležité byť pri pohybe v lese ostražitý, najmä ráno, večer, v noci alebo počas dňa v hustej vegetácii a v blízkosti zdrojov potravy.

Pozorujte stopy

Znížiť riziko nečakaného stretnutia s medveďom pomáha rozpoznanie jeho pobytových znakov, ako sú stopy, trus či znaky kŕmenia. Obzvlášť opatrní by sme mali byť v hustom poraste, na miestach s lesnými plodmi, pri zdochlinách alebo pri zníženej viditeľnosti a počuteľnosti, napríklad pri tečúcej vode alebo proti vetru.

Nebojte sa byť hlučnejší

Zvukové prejavy ako pískanie, tlieskanie alebo hlasnejší rozhovor môžu medveďovi signalizovať prítomnosť človeka a umožnia mu vyhnúť sa nám. Menšie riziko stretnutia s medveďom je tiež vtedy, keď sa pohybujeme v skupine, po vyznačených chodníkoch a počas denného svetla.

Zbavte sa odpadkov

Aby medvede nelákali oblasti v blízkosti chat, hotelov, turistických zariadení alebo intravilánov miest a obcí, je dôležité zabezpečiť komunálny odpad tak, aby sa k nemu medvede nedostali. Pri turistických aktivitách a kempovaní je nevyhnutné udržiavať čistotu a odstrániť všetky možné lákadlá pre zvieratá.

​Odpad a zvyšky jedla by mali byť hneď po použití zlikvidované, ohnisko a riady vyčistené. Pri stanovaní by sme sa mali vyhnúť miestam blízko zvieracích chodníkov či oblastí s hojnosťou medvedej potravy.

Jedlo by sa nemalo pripravovať ani skladovať vo vnútri stanu či v jeho blízkosti, a potraviny s výrazným pachom, ako mäsové výrobky, by nemali zostať cez noc vonku. Ovocie okolo domov by malo byť zbierané po dozretí a zhnité plody čo najskôr odstránené, aby nepriťahovali divokú zver.

Čo robiť, keď stretnete medveďa?

Podľa Štátnej ochrany prírody SR stretnutie s medveďom nemusí automaticky znamenať útok. Správanie človeka pri strete hrá dôležitú úlohu v tom, ako medveď zareaguje.

Nikdy sa nepribližujte

Ak sa nečakane ocitnete v blízkosti medveďa (menej ako 100 metrov), odporúča sa pokojne zväčšiť vzdialenosť, bez toho, aby ste utekali, čo by mohlo medveďa vyprovokovať k prenasledovaniu. Nikdy sa k medveďovi nepribližujte, ani ak sa zdá byť pokojný, a vyhýbajte sa priamemu pohľadu do očí, ktorý môže medveď vnímať ako znak agresie.

Toto si na šelme všímajte

Medvede dokážu signalizovať rôzne úrovne stresu a nepokoja. Medzi nenápadné signály patrí zastavenie činnosti, zmeravenie, zmena polohy tela či zívanie. Zreteľnejšie prejavy zahŕňajú fučanie, mrmlanie alebo cvakanie zubami.

​Silné napätie medveď prejavuje slintaním, rýchlym fučaním, vrčaním s otvorenou papuľou, zaháňaním sa labou či hlasnými hrdelnými zvukmi. Keď sa medveď postaví na zadné nohy, nejde o agresívny prejav, ale o snahu získať lepší prehľad o situácii.

Niekedy môže medveď urobiť varovný výpad, čo je jeho spôsob, ako naznačiť, že chce, aby sa človek vzdialil. Väčšina výpadov sa však nekončí fyzickým kontaktom, čo dokazuje, že v 91 % prípadov zaznamenaných medzi rokmi 2007 a 2014 k útoku nedošlo.

Čo ak medveď zaútočí?

Ak medveď zaútočí a hrozí fyzický kontakt, odborníci odporúčajú pasívnu obranu. Najlepšie je ľahnúť si na brucho tvárou k zemi, chrániť si hlavu a krk rukami a zostať bez pohybu, „hrať mŕtveho,“ kým medveď neodíde. Ak vás medveď prevráti, mali by ste sa opäť vrátiť do pôvodnej polohy, aby boli vaše životne dôležité orgány chránené.

Medveď obvykle prestane útočiť, keď zistí, že už nepredstavujete hrozbu. Aktívny odpor by mohol útok predĺžiť a zvýšiť riziko zranenia.

Najefektívnejšou ochranou proti útočiacemu medveďovi je paprikový sprej. Tento sprej by mal mať aspoň 225 gramov a obsahovať 1 – 2 % kapsaicínu, čo zabezpečí minimálne 6 sekúnd postreku s dosahom približne 7,5 metra.

Čo robiť v prípade výskytu medveďa hnedého?

Štátna ochrana prírody SR

Kto rieši situácie spojené s medveďom?

Situácie súvisiace so spolunažívaním človeka a medveďa. Keďže medveď hnedý je chránený po celý rok, riešenie týchto otázok je v kompetencii Ministerstva životného prostredia SR prostredníctvom Štátnej ochrany prírody SR.

Kontakty na zásahové tímy:

  • +421 903 201 978 – Zásahový tím Sever
  • +421 903 201 879 – Zásahový tím Juh
  • +421 910 658 615 – Zásahový tím Západ
  • +421 910 406 581 – Zásahový tím Podpoľanie
  • +421 910 406 418 – Zásahový tím Ponitrie

Pôsobenie zásahových tímov

Štátna ochrana prírody SR

Súvisiace články

Najčítanejšie správy