Jasno
14°
Bratislava
Eliška
7.10.2024
Štefánikova socha spojila Slovákov a Francúzov: Priateľstvá prekonali aj jazykovú bariéru
Zdielať na

Štefánikova socha spojila Slovákov a Francúzov: Priateľstvá prekonali aj jazykovú bariéru

PAULHAN, BREZOVÁ POD BRADLOM / Vzácna socha Milana Rastislava Štefánika na juhu Francúzska zblížila obyvateľov tamojšieho mesta Paulhan a Brezovej pod Bradlom. Vedenie mestečka zaujala osobnosť Štefánika natoľko, že sa rozhodlo pátrať po jeho koreňoch. Mnohí Francúzi si zamilovali rodisko nášho velikána a vybudovali si priateľstvá so slovenskými rodinami.

​V jednej z prvých skupín, ktoré navštivili rodisko Štefánika, bol Joel Diaz, zakladateľ "Francúzsko-slovenskej spoločnosti" v Paulhan. "Pre mňa to bol mimoriadny zážitok, keď som prišiel do Košarísk a videl som rodný dom generála Štefánika. Vtedy som sa zoznámil so Slovenskom," opísal Joël Diaz. Štefánikova socha spojila obyvateľov Paulhan a Brezovej pod Bradlom. V Košariskách Joel Diaz s manželkou získali nových priateľov a tí sa vždy tešili z ich prítomnosti.

"Navštevovali sme sa každý rok. Buď my tam alebo prišli oni k nám. Zorganizovali sme pre nich zabíjačku a my sme tam zase boli na svadbe ich staršej dcéry. Je to také družné," upresnila obyvateľka Košarísk Ľubica Babiarová. Ani jazyková bariéra neodradila Slovákov a Francúzov, aby si k sebe našli cestu. "Keď sme v noci vystúpili v Paulhan, tak sme hľadali, ku komu a kde sa pôjdeme ubytovať. Natrafili sme na takú príjemnú rodinu, s ktorou, keď sme prišli k nim domov, tak sme do štvrtej ráno sedeli a rozprávali sa. My po slovensky, oni po francúzsky. Pero, papier a zabávali sme sa," povedal obyvateľ Brezovej pod Bradlom Jaroslav Hôlka.

Jeden z obyvateľov Paulhan sa dokonca zamiloval do slovenčiny. Medzi rodinami vznikli silné priateľstvá, ktoré trvajú dodnes. "Ja patrím k tej druhej generácii a som v intenzívnom kontakte," opísala obyvateľka Brezovej pod Bradlom Daniela Hôlková. Pamiatku Štefánika si jeho rodáci pravidelne pripomínajú. Štefánik má vo Francúzsku aj kus rodnej zeme, a to doslova. Zem z jeho rodnej záhrady tam priniesli obyvatelia Košarísk.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy