Skoro jasno
17°
Bratislava
Brigita
8.10.2024
Znížená DPH sa na bezlepkové potraviny nevzťahuje. Minister financií však zmenu nevylučuje
Zdielať na

Znížená DPH sa na bezlepkové potraviny nevzťahuje. Minister financií však zmenu nevylučuje

SLOVENSKO / Bezlepkové potraviny pre celiatikov by mali byť po novom drahšie. Po zmenách, ktoré pripravilo ministerstvo zdravotníctva im dokonca štát odkázal, aby si radšej napiekli doma. Bezlepkové potraviny – ako sú múka a chlieb – totiž nie sú ani na zozname základných potravín, na ktoré sa bude vzťahovať znížená DPH. Minister financií však pripúšťa zmenu.

"Za minulú objednávku som zaplatila v lekárni 28 eur, stihla som to ešte v septembri. Vypočítala som si to s novými doplatkami a toto všetko by som si už nemohla kúpiť, pretože je tam nadlimit chlebíkov. A celá tá objednávka, ktorá by mala oveľa menej kusov, by stála vyše 70 eur." Hovorí pani Hana, ktorá nakupuje bezlepkové potraviny svojim deťom. Ministerstvo zdravotníctva nedávno prerozdelilo bezlepkové produkty, na ktoré štát celiatikom prispieva. Po novom si ale nebudú môcť kúpiť hotový chlieb v takom množstve ako doteraz. Štát im tak odporúča, aby si piekli pečivo doma.

"Nielen že bude musieť piecť, čo je časovo náročné ale aj aj energie budú drahšie," povedala celiatička Monika. "Dve kilá chlebíkov na mesiac naozaj nestačia," upozornila pani Hana. Bezlepkové potraviny však ľudia s celiakiou nenájdu ani medzi základnými potravinami, na ktoré sa bude vzťahovať nižšia DPH. V košíku nájdete mäso, pečivo, ryby či niektoré zeleniny. Ak porovnáme aktuálne ceny klasického chleba s bezlepkovým, za ten zaplatíme aj trikrát viac.

"Nebudem deťom dávať normálne jedlá, keďže môžu mať z toho problémy. S dcérou dodržujeme diétu už 13 rokov a sme na to naučení," doplnila matka detí s celiakiou pani Hana. Minister financií však v rámci zmien v konsolidačnom balíku pripúšťa úpravy, ktoré by pomohli práve celiatikom. "Napríklad päť percent DPH napríklad na bezlepkový chlieb. Dôležité je, aký je dopyt na rozpočet. Ak to budú jednotky miliónov, som ochotný sa o tom baviť," informoval Minister financií Slovenskej republiky Ladislav Kamenický (SMER-SD).

Zatiaľ však nie je jasné, či by zaradili viaceré produkty, napríklad múku. "Tak ako pri klasických potravinách do nižšej sadzby DPH spadajú len vybrané potraviny, rovnaký princíp by mal byť uplatniteľný aj pri potravinách pre celiatikov. O nižšej sadzbe DPH je teda pri potravinách pre celiatikov vhodné uvažovať predovšetkým pri chlebe a pri základnom pečive," uviedlo Ministerstvo podohospodárstva. Podľa analytika je ale otázne, či nižšia DPH aj reálne zníži ceny vybraných produktov. Všetko závisí aj od toho, aké náklady majú výrobcovia. "Keď má dnes niečo 20 percent DPH a klesne to na 5 percent, to neznamená, že to klesne o 15 percent," uviedol analytik analytik Swiss Life Select Slovensko Pavel Škriniar. Kým ministerstvo financií hovorí, že zrejme zaradí bezlepkový chlieb medzi základné potraviny s nižšou DPH, rezort zdravotníctva zatiaľ nehovorí o možných zmenách v kategorizácií. V stanovisku uviedlo, že sa stretli so zástupcami celiatikov a s odborníkmi. A o výsledkoch budú čoskoro informovať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy