Skoro jasno
24°
Bratislava
Brigita
8.10.2024
Banskobystrický kraj bojuje s vysokou úmrtnosťou na rakovinu. Odborníci chcú zvýšiť očkovanie proti HPV
Zdielať na

Banskobystrický kraj bojuje s vysokou úmrtnosťou na rakovinu. Odborníci chcú zvýšiť očkovanie proti HPV

BANSKÁ BYSTRICA / Banskobystrický kraj patrí medzi regióny s najvyššou úmrtnosťou na nádorové ochorenia na Slovensku. Spomedzi krajov má druhú najvyššiu úmrtnosť žien na rakovinu krčka maternice. Odborníci preto spájajú sily a chcú zvýšiť zaočkovanosť proti HPV vírusu, ktorý je pôvodcom viacerých typov rakoviny. Nie sú to pozitívne správy, ktorými by sa chcel kraj chváliť, no je to región s jednou z najvyšších úmrtností na nádorové ochorenia, hlavne v prípade žien s rakovinou krčka maternice.

Nie sú to pozitívne správy, ktorými by sa chcel Banskobystrický kraj chváliť, no je to región s jednou z najvyšších úmrtnosti na nádorové ochorenia. Hlavne v prípade žien s rakovinou krčka maternice. "Tie ženy umierajú, každý deň jedna až štyri, podľa štatistík aj na Slovensku," ozrejmila krajská odborníčka Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky pre všeobecná starostlivosť o deti a dorast MUDr. Andrea Černianska, MPH. "Ten región je veľmi rozľahlý a sú rôzne typy populácií. Sú mestské populácie, dedinské, marginalizované populácie. A ďalší faktor je to, že je strašne málo lekárov a sú vo vysokom veku," povedal podpredseda BBSK - Oblasť zdravotníctvo MUDr. Peter Juhász.

Ľudský papilomavírus alebo HPV je pôvodcom, a nie len rakoviny krčka maternice. "Ale je to aj rakovina hrtana, dutiny ústnej, konečníka, rakoviny penisu, vulvy," informovala hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky pre všeobecnú starostlivosť o deti a dorast MUDr. Elena Prokopová. Cestou je podľa odborníkov očkovanie proti HPV vírusu, a to rovnako u dievčat aj chlapcov. Vedenie kraja spolu s odborníkmi pracuje na tom, aby sa očkovanie dostalo aj do odľahlých kútov kraja.

"To je teraz niekedy sizyfovská robota, aby ste rodičov presvedčili, že to naozaj nie sú hlúposti, ale že to je relevantný vedecký fakt. Že to pomáha a že tie deti niekedy na to umierali a teraz nie," doplnila Černianska. "V tom čase, keď už budú infikovaní a budú rozvinuté nejaké tie pred rakovinové alebo dokonca rakovinové štádiá, je už naozaj neskoro s očkovaním," uzavrela Prokopová. V rámci kraja je najvyššia zaočkovanosť v okresoch Žiar nad Hronom, Banská Štiavnica či Žarnovica. Naopak, najmenej je tomu vo Veľkom Krtíši, v Brezne a Lučenci. Vzorom je podľa odborníkov Austrália. "Bude prvou krajinou, ktorá do roku 2035 eliminuje túto rakovinu na úroveň štyri prípady na 100-tisíc," informovala doc. Soňa Čierniková z Národného onkologického inštitútu. Dôležitá je aj naďalej prevencia. "Musíme si uvedomiť, že vždy je lepšie zistiť, že mám rakovinu krčka alebo semenníka a prísť o jeden semenník, ako prísť o život," uzavrela Černianska.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy