Skoro jasno
24°
Bratislava
Brigita
8.10.2024
Prvý registrovaný výskyt sršňa ázijského na Slovensku. Hniezdo našli v rekordnom čase
Zdielať na

Prvý registrovaný výskyt sršňa ázijského na Slovensku. Hniezdo našli v rekordnom čase

PALÁRIKOVO / Prvý registrovaný výskyt sršňa ázijského na Slovensku v Palárikove nahlásili cez vyvinutú aplikáciu. Tento invázny hmyz sa rád pohybuje v blízkosti ľudských sídiel. Vďaka spolupráci domácich i zahraničných odborníkov sa podarilo vystopovať hniezdo sršňa ázijského za rekordne krátky čas. Jeho likvidáciu komplikovalo to, že bolo až v 20 metrovej výške.

Prvé hniezdo na Slovensku našli za 3 dni

"Všetkých som vlastne len upokojoval, že robí sa na tom a myslím, že sa to podarilo dosť skoro dohľadať," priblížil člen prezídia DPO SR Tomáš Slivoň. Kombináciou rôznych techník – počnúc telemetriou, teda stopovaním dráhy letu, pomocou tagov prilepených na odchytených sršňoch ázijských, končiac dronom. Prvé hniezdo na Slovensku našli za 3 dni. V susednom Maďarsku ho vlani hľadali 2 mesiace.

Hniezdo v približne 20 m výške na strome objavili v miestnej bažatnici. "Dnes prebehne eradikácia tohto nájdeného hniezda a následne ďalší postup dohľadávky prípadných možných ďalších hniezd," informoval generálny riaditeľ štátnej ochrany prírody Štefan Kysel.

V približne 80 centimetrov veľkom hniezde môže byť aj 2-tisíc jedincov z čoho je zhruba 500 kráľovien

Po jarnom spárení každá jedna dokáže naklásť až 15-tisíc vajíčok. "Ešte nie sú dospelé, ony zvyknú vylietavať v novembri, v decembri v závislosti od aktuálneho počasia – teraz je optimálny čas na to, aby boli zlikvidované," osvetlil dekan prírodovedeckej fakulty UK Peter Fedor. "Likvidácia hniezda sa bude robiť po, keď sa začne stmievať, pretože vtedy tam tie jedince nalietajú," vysvetlil hovorca cechu deratizérov Peter Jakubík.

"Nedostane sa tam žiadna technika hasičská, ktorá je k dispozícii, bude to robené prostredníctvom predĺžených rebríkov a teleskopických tyčí," povedal Kysel. Pomocou hadičky v tyčiach bude do hniezda aplikovaná látka na likvidáciu sršňov v hniezde. Sršeň ázijský sa prvýkrát v Európe zjavil pred 20 rokmi. Útočí skupinovo, bodá opakovane. Dominantnou zložkou jeho potravy sú včely, tie loví počas letu.

Preto je zatiaľ jedinou možnosťou, čo najúčinnejšie utlmiť tento invázny druh

"My tu populáciu v najbližších rokoch nezlikvidujeme, budeme si zvykať, že tu toho sršňa máme a budeme len zdokonaľovať metódy, ktoré nám umožňujú zmierňovať dopady," vysvetlil Peter Fedor. Podľa našich informácií bolo ničenie hniezda sršňa ázijského v Palárikove úspešné.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy