Skoro jasno
22°
Bratislava
Brigita
8.10.2024
Vláda poskytne samosprávam 50 miliónov eur. Fico sľubuje ďalšiu pomoc
Zdielať na

Vláda poskytne samosprávam 50 miliónov eur. Fico sľubuje ďalšiu pomoc

BREZNO / Koaliční lídri sa dnes mimoriadne zišli v Brezne. Riešili komplikovanú situáciu samospráv. Tie v uplynulých mesiacoch volajú po dofinancovaní. Tvrdia že im chýbajú milióny eur.

Vláda SR poskytne v priebehu 14 dní sumu 50 miliónov eur mestám a obciam a Slovensku. Uviedol to predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) na tlačovej konferencii počas pracovného kongresu Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR s komunálnymi lídrami v Brezne. Doplnil, že zároveň regionálnym samosprávam odpustia 20 miliónov eur z pôžičiek.

Dodal, že 50 miliónov rozdelia podľa kľúča, ktorý si pripraví Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS). Fico predpokladá, že to bude podľa počtu obyvateľov v mestách a obciach. Spomenul, že samosprávy podľa neho v minulosti dostali pôžičky. Ako uviedol, v rámci odpustenia sa kraje dohodli, že si ich nerozdelia podľa počtu obyvateľov. "Každý dostane rovnakú sumu, čiže 2,5 milióna eur na každý jeden kraj," zdôraznil premiér.

Zároveň v Brezne vyhlásil, že vládna koalícia je pripravená pomôcť aj na budúci rok. Informoval, že to však musí byť ZMOS, kto príde s koncepciou komunálnej reformy. Združenie podľa neho povie, čo bude štát robiť s malými obcami, ktoré majú málo obyvateľov. Fico reagoval, že síce majú právo mať starostu, riešiť však potrebujú, čo bude s inými pracovnými funkciami takýchto obcí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy