Skoro jasno
22°
Bratislava
Brigita
8.10.2024
Obce na Liptove v pohotovosti: Dôvodom je zvýšený výskyt medveďa hnedého
Zdielať na

Obce na Liptove v pohotovosti: Dôvodom je zvýšený výskyt medveďa hnedého

SLOVENSKO / V celom okrese Liptovský Mikuláš platí mimoriadna situácia. Dôvodom je zvýšený výskyt medveďa hnedého. V tejto oblasti je v tomto období raritou nájsť obec, kde by nespozorovali medveďa. Lesy sú plné hubárov a preto by všetci návštevníci lesov mali poznať aj rôzne nástrahy.

Počas prechádzky lesom môžu ľudia naraziť aj na zver. O to viac, keď zbierajú hríby mimo turistického chodníka. Aj počas uplynulého víkendu prišiel o život 63-ročný muž, ktorého v lese napadol medveď hnedý. Do lesa by podľa odborníkov ľudia nemali chodiť nepripravený. V prvom rade by mali poznať lokalitu, do ktorej sa chystajú. Taktiež by si mal každý človek pred takouto cestou zistiť, či práve v lokalite, kde vstupuje do lesa, nie je predpoklad pohybu medveďov, alebo či daná obec vyhlásila mimoriadnu situáciu. Ak už medveďa stretnete, dôležité je nepanikáriť.

"Odporúčame, aby sa pohybovali po turistických chodníkoch alebo v blízkosti týchto turistických chodníkov. Nie v ťažko dostupnom teréne. Rovnako je dôležité, aby chodili v skupinách, aby v prípade, ak sa niečo stane, vedeli si navzájom pomôcť. A dôležité je, aby v prípade, ak dôjde k stretu so zverou, zachovali pokoj a v pokoji sa presunuli na bezpečné miesto, odkiaľ zavolajú políciu, ktorá následne vyrozumie ostatné subjekty," povedala hovorkyňa prezídia Policajného zboru Slovenskej republiky Zuzana Hrabovská.

V lesoch však okrem zveri môžu ľudia naraziť aj na starú muníciu. Aj keď nemusí byť aktívna, manipulácia s takýmto nálezom môže byť mimoriadne nebezpečná. "Potrebné je, aby okamžite kontaktovali bezplatné telefónne číslo 158, pričom z miesta sa vzdialili," dodala Hrabovská.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy