Skoro jasno
17°
Bratislava
Brigita
8.10.2024
Trenčiansky kraj sa chce zbaviť nemocníc. Navrhuje preniesť ich správu na mestá a obce
Zdielať na

Trenčiansky kraj sa chce zbaviť nemocníc. Navrhuje preniesť ich správu na mestá a obce

TRENČIANSKY KRAJ / Trenčiansky samosprávny kraj, ktorý investoval do svojich troch župných nemocníc v ostatných rokoch desiatky miliónov eur, sa ich chce zbaviť. Stále sú v mínuse. Poslanci chcú ich správu hodiť na plecia mestám a obciam. Lenže ani tie by to neutiahli.

"Ponúkame tieto nemocnice samosprávam za jedno euro," povedal predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška. Reč je o nemocnici v Považskej Bystrici, Myjave a v Bojniciach. Dôvodom je to, že sú dlhé roky v červených číslach. Koncom minulého roka mala len nemocnica v Bojniciach dlh 22,5 milióna eur. O nemocnice za euro samosprávy na Hornej Nitre záujem nemajú. Podľa ich slov by ich to zruinovalo. "Ak na chod nemocnice nemá kraj, tak na to nemá mesto ani obec," opísal poslanec Trenčianskeho samosprávneho kraja a starosta Lehoty pod Vtáčnikom Michal Ďureje. "My sme nevídaným spôsobom podfinancovaný," informovala primátorka mesta Handlová Silvia Grúberová. "Táto ponuka ani nie je úprimná. Kraj sa len chce zakryť preto, aby sa mu lepšie komunikoval, keď bude poskytovať tieto nemocnice do nájmu súkromnej spoločnosti," pokračoval Ďureje.

To sa aj deje. Kraj sa už pripravuje aj na alternatívu, že nielen bojnická, ale aj zvyšné dve župné nemocnice skončia v súkromných rukách. "Rokujeme a debatujeme so záujemcami, ktorí by mali záujem o prenájom. Prihlásili sa dvaja," dodal Baška. "Spoločnosť AGEL zareagovala na výzvu Trenčianskeho samosprávneho kraja v súvislosti s možným prenájmom Nemocnice s poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach a absolvovala stretnutie s jeho zástupcami. Otázky týkajúce sa budúcnosti tohto zariadenia budú predmetom ďalších rokovaní, ak pretrvá záujem oboch strán o ich pokračovanie," informovala hovorkyňa AGEL Eva Peterová.

Samosprávy sa obávajú, že keď nemocnica prejde do súkromných rúk, dôjde k rušeniu viacerých oddelení. "Súkromník ide prioritne za ziskom a nerieši tie menej ziskové oddelenia, ktoré nemocnica, ako napríklad v Bojniciach, nateraz poskytuje," dodal Ďureje. Bojnická nemocnica je spádovou pre takmer 200-tisíc ľudí. Jej neistý osud tak obyvateľom regiónu na pokoji nepridáva. "Primátori a starostovia sú neuveriteľne nahnevaní," uzavrela Grúberová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy